„Газпром“ проби Брюксел за „Северен поток 2“

„Газпром“ проби Брюксел за „Северен поток 2“

Юридическата служба на Съвета на ЕС е заключила,  че Европейската комисия няма правна база да преговаря с Русия за изграждането на „Северен поток 2“, нито пък руският проект за газопровод през Балтийско море попада под юрисдикцията на европейското право. Това пише българският „Капитал“, като цитира документ, публикуван за пръв път от брюкселския Politico.

Това означава, че Германия и руската компания „Газпром“ сами могат да си договарят новия газопровод, въпреки че неговото изграждане ще засегне важни интереси на други страни. Изместването на газовия транзит от Украйна към Германия ще лиши Полша, Словакия и България от значителни приходи, а в случая с България това ще доведе и най-вероятно до ръст на цените на газа.

nord-streams-map-en-2016-05-1200x750Мнението на юриситите е само препоръчително и страните членки може и да не се съобразят с него. Това мнение, обаче, дава силни аргументи в полза на „Газпром“, която от 2010 г. насам твърди, че Брюксел няма право да се намесва в проектите на компанията за доставка на газ до ЕС. Становището съвпада и с позицията на Германия, че „Северен поток 2“ е търговски проект, който не е нужно да бъде регулиран от Брюксел.

Газопроводът по дъното на Балтийско море, както вече построеният „Северен поток 1“, ще свързва Русия с Германия, заобикаляйки Украйна

Ако мнението на юристите в Съвета надделее, позицията на ЕС трябва да се преобърне на 180 градуса например спрямо препоръките, които Европейската комисия отправяше към България през 2013 и 2014 г. по отношение на „Южен поток“. През 2014 г. Брюксел направи всичко възможно да спре „Южен поток“, припомня „Капитал“.

1049278830Европейската комисия настояваше, че изграждането на газопровода „Северен поток 2“ не е въпрос, който засяга само Германия и Русия. Това мнение беше подкрепено от почти всички източноевропейски членки на ЕС с изключение на България и Унгария. Българското правителство отказа да подкрепи позицията на останалите засегнати страни. Всичко това на фона на опитите на премиера Бойко Борисов за презентиране на идеята за газов хъб „Балкан“ и желанието му България да бъде включена в продължение на планирания „Турски поток“ (между Русия и Турция по дъното на Черно море) към Западна Европа.

В последните няколко години Германия лобира за новия руски газопровод, който ще я превърне в основен разпределител на руския газ за Европа. През 2016 г. германският външен министър Зигмар Габриел дори беше цитиран от Кремъл как в разговор с руския президент Владимир Путин казва, че ще направи така, че Брюксел да не се бърка в проекта.
Защо ЕК ще погледне с добро око на „Северен поток 2“, а спря „Южен поток“? „Южен поток“ беше предвиден да има много дълга сухопътна част, а „Северен поток“ няма“. Той минава само през морето. Това е голямата разлика“, коментира в интервю за „Студия Трансмедия“ Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество.

С евентуалното построяване на „Северен поток 2“, обаче „Газпром“ си осигурява канал за доставка към Северна и Централна Европа на количествата газ, които сега минават през Украйна. Така плановете на България да трансферира газ от „Турски поток“ до Централна Европа губят каквато и да е обосновка.

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *