Депутатите на ДПС напускат Комисията по вероизповедания

Депутатите на ДПС напускат Комисията по вероизповедания

Причината е исканата оставка на председателя на комисията Красимир Велчев за насаждане на ксенофобия

 

 

Депутатите от ДПС напускат парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека, обяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Причината е исканата оставка от ДПС на председателя на Комисията по вероизповеданията и правата на човека Красимир Велчев на 28 септември. Искането дойде заради изявления на Велчев по време на обсъждане на Законопроект за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

Изявленията на Велчев са ксенофобски, насаждат омраза и разделение в обществото – ксенофобия и омраза към другия, към различния, категоричен бе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. В израз на нашата политика, колегите от ДПС Джейхан Ибрямов и Хайри Садъков подават оставки от Комисията по вероизповеданията и правата на човека – коалицията е базирана на национализма и ксенофобията, подчерта Мустафа Карадайъ.

Той припомни, че законопроектът, внесен от ДПС касае обезщетяване на пострадали от комунизма.

„Въпросът не е в материалната страна, по-скоро става въпрос за морален акт и хуманност към пострадалите, които отстоявайки правата си се противопоставиха на режима“, посочи Карадайъ.

„Точно тази комисия не може да си го позволи. Посочихме, че ГЕРБ като част от ЕНП има шанса да докаже, че действително споделя европейските ценности и европейската им риторика не е присвоена за целите на национализма. За нас това беше изключително важно ГЕРБ да се възползват от възможността си. Обстоятелствата не правят човека, те само го разкриват“, каза лидерът на ДПС..

Той посочи още, че оттеглянето на Велчев би значело, че ГЕРБ се придържа към европейските ценности, но това не се случило. Вместо това Велчев се оправдал в медиите, че не е ксенофоб, но ДПС не приема това за достатъчно, става ясно още от текста на декларацията. Движението изразява опасения, че това не било изолиран случай и че такива действия поставят на риск сигурността на нацията.

В израз на нашата последователна политика за прекратяване на разделението и противопоставянето, за обединение около ценности и за отговорно поведение в името на България и на българските граждани, нашите колеги от ДПС – членове на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, депозират оставките си от комисията, завършва декларацията.

Стабилността в региона и в страната се поставят под въпрос“, каза лидерът на ДПС. Карадайъ допълни, че ДПС отдавна настоява българският етнически модел да бъде общонационалната ни обединителна кауза. Нека работим за това България да се превърне и утвърди като гарант на стабилността в региона, призова председателят на ДПС.

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *