ГЕРБ и БСП използваха изтребителите за нов сблъсък

ГЕРБ и БСП използваха изтребителите за нов сблъсък

Дебатът по доклада на временната анкетна комисия за изтребителите отново стана повод са сблъсък между ГЕРБ и БСП.

Антон Тодоров от ГЕРБ обвини президента Румен Радев, че като ръководител на проектния екип за купуването на изтребителите е писал опорни точки „за“ грипените не заради едни 5 милиона, а за потупване по рамото“. Според него имало унищожени документи в президентството, които били засечени от ДАНС и дори те били четени от шефа на политическия кабинет на Радев Иво Христов, който пък няма допуск до секретна информация.

От БСП отговори Филип Попов. Според него след такова изказване на Антон Тодоров прокуратурата трябва да се самосезира. „Откъде той има достъп до секретна информация, откъде знае за унищожени документи в президентството“, попита Попов и призова Димитър Главчев да изпрати стенограмата от днешното заседание на главния прокурор Сотир Цацаров.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че това е война с президента. „Използвате цялата институция парламент за война с друга институция – президентската, за да разчистете пътя на Бойко Борисов към президентството, използвате цялата институция за партийни цели и това е една от причините президентът да ви нарече бек -вокали“, каза Нинова от парламентарната трибуна.

Докладът на временната комисия беше приет със 126 гласа „за“, 59 „против“ и 4 „въздържал се“. В него се предлага частично рестартиране на процедурата за избон на нов изтребител, както и да се определи дали той трябва да бъде много целеви или ще се ползва само за въздушно патрулиране. Сред констатациите в доклада е и липсата на ясна нормативна база.

 

Категории ОбществоЕтикети ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *