Делян Добрев остава депутат и областен координатор на ГЕРБ

Делян Добрев остава депутат и областен координатор на ГЕРБ

При две гласувания днес мнозинството отхвърли оставката с 97 гласа „за“, 99 „против“ и 19 „въздържал се“

 

 

Депутатите след двучасови разгорещени дебати отхвърлиха оставката на Делян Добрев като депутат. Представителите от ГЕРБ обясниха, че Добрев е „морален и достоен човек и парламентарист“ и че целта на опозицията е да го елиминират.

Заради скандалите с назначенията и обществени поръчки в община Хасково Добрев подаде искане да бъде освободен като народен представител, но при две гласувания днес мнозинството го отхвърли с 97 гласа „за“, 99 „против“ и 19 „въздържал се“. Оставката не бе подкрепена от депутати от ГЕРБ, „Обединените патриоти“ и „Воля“. Колегите им от БСП и ДПС гласуваха „за“.

Така Добрев остава депутат от ГЕРБ. Той е и областен координатор на партията в Хасково, след като ръководството на партията не е приело и тази оставка.

Докато течаха дебатите в пленарната зала, в резиденция „Евксиноград“ лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов за първи път говори по скандалите. Той определи оставката на Добрев като депутат като „морален акт“.

Вчера от ГЕРБ не коментираха дали Делян Добрев би бил кандидат на ГЕРБ за кмет в Хасково при евентуални предсрочни избори, но зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обяви, че заедно с Борисов са решили Добрев да остане областен координатор на ГЕРБ в Хасково – позиция, която бившият енергиен министър също пожела да напусне.

В нежеланието на ГЕРБ да гласува оставката на Делян Добрев като депутат БСП видя бламиране на лидера Борисов. В отговор Добрев каза, че той самият призовал оставката му да бъде приета и въпреки решението продължавал да иска да напусне парламента.

Опозицията от БСП предпочете да не отговаря с нападки и вземаше думата само за да цитира факти за назначения и да защитава депутата и журналист Елена Йончева, която задавала точните въпроси. И от БСП, и от ДПС изразиха тезата, че днес има „сливане на партията с държавата“.

В дебатите зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева призова депутатите да не приемат оставката на колегата си с думите: „Ние не даваме Делян! Колеги, призовавам ви да гласувате против оставката на Делян – той е притиснат и е залят с помия!“ А колегата й Вежди Рашидов каза: „Деляне, не хващай като мене рак от емоционалност.“

Имаше и призив от Спас Гърневски: „Деляне, приятелю, тяхната цел е да те елиминират, защото една от големите цели е домогването до енергетиката. Не скачай от борда на кораба, който води България до цивилизована Европа. Ако скочиш, червените акули ще те разкъсат във въздуха. Ако имаш сили, в името на България оттегли оставката си.“

Добрев направи кратко изказване, в което изброи успехите си, сред които и договор с по-ниска цена на газа, и благодари на всички за безпрецедентната подкрепа. След това се обърна към Елена Йончева: „Вие ще се запомните като мой палач и убиец в политиката, без съд и присъда.“

„Ние ще защитим Делян Добрев и няма да дадем да напусне парламента. Заедно с него ще защитаваме България и кабинета „Борисов“, каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Колегата му от ДПС Велислава Кръстева го попита: „Къде бяхте вие, когато вашият лидер подаваше оставка? Но очевидно всички обичат Делян.“ Цветанов отвърна, че оставките на правителствата са били политически решения.

„Народът е убеден, че ние идваме в политиката не за да работим за него, а за да облагодетелстваме семействата си“, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя се обърна към колегите си от ГЕРБ: „Ако отхвърлите оставката на Делян Добрев, ще бламирате Бойко Борисов“.

След това като лидер, който е понасял удари от свои, Нинова направи и обръщение към премиера: „Г-н Борисов, вас днес ви свалят. Имате проблем не само с партията си, а и с общественото доверие“.

По време на дебатите ГЕРБ и БСП си вадиха стари скандали за назначения и за роднински връзки.

„Става въпрос за разпределянето на порциите“, обяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Председателят на парламента Димитър Главчев му отвърна, че ГЕРБ няма опит с разпределянето на порциите, тъй като те се разпределяли някъде другаде.

Юлиан Ангелов от „Обединените патриоти“ взе думата и каза, че схемата със шуробаджанащината и разпределянето на порциите във властта е измислена от ДПС.

„Допускате да се говори за други неща, сега говорим за Делян Пеевски“, обяви след него Вежди Рашидов, който вероятно допусна лапсус и обърка фамилията на Добрев с фамилията на колегата му от ДПС.

След гласуването Делян Добрев обяви, че ще съди депутатите от „БСП за България“ Елена Йонева и Александър Симов за клевети.

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *