Лидерът на Каталуня ще обяви независимост до няколко дни

Лидерът на Каталуня ще обяви независимост до няколко дни

 

Лидерът на Каталуня Карлес Пиджемонт ще обяви независимост до няколко дни, пише испанският вестник „Ел Паис“. Според издание Пиджемонт  е направил заявка за това след първото си заседание с цялото правителство след неделния референдум за отделяне на Каталуня, който централната власт блокира силово.

„Гражданите на Каталуня ни спечелиха правото да имаме независима държава, която да се конституира като република“, коментира в понеделник Пиджемонт. Думите му  са перифраза на въпроса от провелия се в неделя, въпреки забраните на централната власт в Мадрид, референдум за отделяне на Каталуня от Испания. Пиджемонт обяви, че в „следващите дни“ неговото правителство ще запознае местния парламент с резултатите от референдума, с които да се премине към това, което „предвижда закона за референдума“.

Пиджемонт отново категорично заклейми действията на полицията от няколко избирателни секции. „Полицейско насилие“, „брутални репресии“, „тормоз“ и „злоупотреба и тежко полицейско насилие“ са някои от изразите, използвани от каталунския лидер. По думите му „испанското правителство днес написа срамна страница в историята си по отношение на Каталуния“. Поради тази причина Пиджемонт призова Европа да гарантира, че каталунците са „спечелили правото да бъдат изслушани, уважаван и признат“ в стария континент. „Европейският съюз не може повече да продължи да гледа по друг начин“, коментира Пиджемонт, обръщайки се към институциите на ЕС с молба да „действат бързо,“ против „практики“ в правителството в Мадрид.

Категории Общество, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *