Алексей Навални отново задържан от милицията

Алексей Навални отново задържан от милицията

Опозиционерът стана известен с разследвания за корупция сред близки до Кремъл олигарси

 

Руската милиция отново задържа опозиционния водач Алексей Навални, който излизал от жилището си в Москва, за да отпътува за митинг в провинцията, предадоха световните агенции, цитирайки информации от социалните мрежи.

„Задържаха ме, докараха ме, охраняват ме и никой нищо не знае. За какво съм задържан, питам. Отговарят: сега ще видим как стоят нещата“, цитира ТАСС днешен пост на Навални в Тwitter.

„Излязох, за да отида на гарата – задържаха ме във входа. Като на кино: спря кола, изскочиха полицаи“, посочва опозиционерът.

По-късно вътрешното министерство на Русия съобщи, че „Навални е задържан, тъй като е призовавал за участие в неразрешени акции“.

Опозиционерът стана известен с разследвания за корупция сред високопоставени представители на руските власти и близки до Кремъл олигарси, включително и на генералния прокурор на РФ Юрий Чайка, който наскоро гостува на главния прокурор на България Сотир Цацаров.

Навални обяви, че ще се кандидатира за президент на Русия напролет, но съдебна присъда за финансови злоупотреби, която според него е политическа репресия, му забранява да се явява на избори. Въпреки това опозиционерът е организирал кампания с митинги в руската провинция, широко коментирана в печата на страната.

Щабът на Навални ще спазва закона и ще провежда само разрешени акции, „но знаем да четем закона и ако властите не са отговорили навреме, не са предложили алтернативен терен или не са го направили според закона, такава акция се смята за съгласувана. Тази позиция съвпада с позицията на Върховния и на Конституционния съд на Русия“, заяви тези дни пред вестник „Независимая газета“ Леонид Волков, който оглавява екипа на опозиционера.

 

Алексей Навални. Снимка: Reuters

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *