Марин Бодаков е поет на месец септември в Столична библиотека

Марин Бодаков е поет на месец септември в Столична библиотека

Столична библиотека продължава своята поредица „Поет на месеца“ и през новия културен сезон. Поет на септември е Марин Бодаков. Той ще чете свои стихове на 28 септември (четвъртък) от 19 ч. в Литературния клуб на библиотеката на площед „Славейков” 4.

За твореца ще говори Надежда Радулова, която е поетеса и преводачка.

Входът е свободен, а посетителите ще могат да се запознаят с книгите на автора. Той е роден през 1971 г. във Велико Търново. Марин Бодаков е  редактор литература на вестник „Култура“ и главен асистент в катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ на СУ „Св. Климент Охридски“, където преподава дисциплините публицистика и художествена критика, критика и критически практики и др. Преди 7 г. заедно  със съпругата си Зорница Христова и с Валентина Бояджиева създават издателство за детска образователна книжнина „Точица“.

Марин Бодаков е автор на 7 стихосбирки:

„Девство“. София: Кибеа, 1994;
„Бисквити“. София: ЛИК, 1998;
„Обявяване на провала“. Пловдив: Жанет 45;
„Ангел в зоопарка“. София: Алтера, 2008;
„Наивно изкуство“. Пловдив: Жанет 45, 2011 (Национална литературна награда „Иван Николов“ за най-добра поетическа книга на годината);
„Северна тетрадка“. София: Да, 2013;
„Битката за теб“. София: Да, 2016 (Национална литературна награда „Памет“ в годината на Константин Павлов).

Между другите му публикации са „Детето зад чина“ (2012), заедно със Зорница Христова, и „Преведе от…“ (2013), интервюта с български литературни преводачи.

Носител на отличията „Рицар на книгата“ на Асоциация „Българска книга“ в категория „Печатни медии – вестници и списания“ за 2014 г. и „Христо Г. Данов“ (съвместно с Милена Кирова и Ангел Игов) в категория „Представяне на българската книга“ за 2015 г.

Категории Общество, ЦивилизацияЕтикети , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *