Сайт на Пеевски кара компютъра ви да копае биткойни

Сайт на Пеевски кара компютъра ви да копае биткойни

Сайтът на ДПС Делян Пеевски monitor.bg съдържа код, който започва да използва процесора на компютъра ви в момента, в който го отворите, за да добива криптовалута. Това твърди специалистът по киберсигурност Красимир Гаджоков.

Ето какво разказва Гаджоков в профила си във Фейсбук:

„Работейки върху проекта ми „Медийно око 2.0“, заредих „monitor.bg“ (НИКОГА не чета този сайт!). По едно време чух, че вентилаторите на Mac лаптопа ми започнаха да се чуват доста силно. Прегледах всичко и видях, че браузъра ми Chrome натоварва много сериозно процесора. Буквално преди дни излезе новината за програмен код, който сайтовете добавят в страниците си и така „копаят“ криптовалута, използвайки компютрите на посетителите си (прочутият сайт PirateBay го направи, но след много силна реакция го махна след ден).

Отворих кода на сайта на monitor.bg и какво да видя – ТОЧНО този код е там! Затворих таб-а с Минитор – и заетостта на процесора ми веднага падна.“

Гаджоков е приложил и скрийншот, на който ясно се вижда колко много се натоварва процесорът на компютъра само от страницата на Monitor.bg.

monitor

„Така че Монитор ИЗПОЛЗВАТ компютъра ви да печелят от криптовалута. Но по-ЛОШОТО е, че така хабят много по-бързо БАТЕРИЯТА и правят МНОГО БАВЕН целия ви компютър“, обяснява още Гаджоков.

Подобна практика не е незаконна – засега, но на практика краде ресурсите на вашата машина.

Категории Общество, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *