Германският ребус пред Макрон

Германският ребус пред Макрон

Френският президент Еманюел Макрон ще представи днес плановете си за реформиране на Европейския съюз и еврозоната

 

Резултатите от изборите в Германия може и да поставят доста въпроси пред спечелилият ги съюз на канцлера Ангела Меркел, но те ще имат и не малък ефект върху плановете на френския президент Еманюел Макрон за реформа на Европейския съюз (ЕС).

Вотът на германците поставя под въпрос принципното одобрение, което вече му даде канцлерът Ангела Меркел, пише в свой коментар „Ройтерс“. Причината е, че плановете на Макрон се сблъскват с несъгласието на част от партиите, с които Меркел ще трябва да постигне компромис за съставяне на управляваща коалиция за четвъртия ѝ пореден мандат като премиер на най-голямата икономика на континента.

Либералният съюз „Свободни демократи“ (FDP), които са традиционни партньори на съюза CDU/CSU и сега е разглеждан като един от ключовите участници в бъдещотото управление на Герамния. Появиха се и първите спекулации, че FDP ще поискат финансовото министерство в Берлин. Проблемът е, че либералите са против идеите на Макрон за единен бюджет и финансов министър на еврозоната.

Източници от Елисейския дворец коментират пред „Ройтерс“, че предложението за общ бюджет на страните с единна валута ще бъде неминуемо в един момент и президентът ще повдигне въпроса още в речта си в Сорбоната в Париж.

Реформирането на ЕС беше едно от ключовите послание на Макрон по време на кампанията му и сега, когато одобрението към него спада прогресивно френският президент ще се опита да постави въпросите на дневен ред.

Берлин принципно подкрепяше друга от идеите му – да се създаде фонд, който превантивно да помага на страни, застрашени от изпадане в криза. Идеята включва преобразуването на Европейския механизъм за стабилност в Европейски валутен фонд.

Но FDP настоява за точно обратното. Този механизъм изобщо да бъде закрит и вместо да се помага на държави да не рухнат заради неразумна фискална политика, да се променят договорите на ЕС така, че тези страни да могат да напускат еврото. По време на кампанията си либералите призоваваха Гърция да се върне към драхмата, вместо да ѝ се помага безкрайно с милиарди евро от германските и европейските данъкоплатци.

В комбинация с присъствието в новия парламент на евроскептичната опозиционна партия „Алтернатива за Германия“ задачата на Меркел да продължи да прокарва досегашната си политика през Бундестага става доста сложна. Баварските ѝ партньори от CDU също се очаква да завият политически още повече надясно.  CDU изгубиха в Бавария почти 12 процентни пункта от подкрепата си и постигнаха най-лошия си резултат за последните 20 години.

Доколко Меркел ще има възможност за маневриране по темите, които Макрон ще посатви ще зависи от преговорите за коалиция. Пред перспективата да попаднат във федералното управление в Берлин и FDP, и “Зелените”, които са вторият необходим партньор,  започнаха още в понеделник да смекчават тона.

Либералите потвърдиха подкрепата си за ЕС и за силни връзки с Франция, като се очаква Макрон да изтъкне днес този факт без да налага каквото и да е на партньорите си. Лидерът им Кристиан Линднер каза в понеделник, че „Германия няма да стане по-силна, ако Франция отслабне, а Европа ще спечели като цяло, ако всичките ѝ членове се върнат на пътя на икономическия успех, поради което желаем всичко най-добро на господин Макрон“. Малко по-късно практически същото каза и Джем Йоздемир, един от лидерите на Зелените: „Очевидно е, че имаме жизнено важен интерес Франция да успее“.

Зелените се обявяват за задълбочаване на евроинтеграцията, но Линднер казва, че няма да участва в управление, което не предвижда промяна в германския курс.

Така речта на Макрон ще се възприеме в Германия и като опит да се оформи дебатът за нова коалиция още преди той да е започнал.

 

Категории Акцент, Общество, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *