Колко получават германските политици?

Колко получават германските политици?

Утре в Германия се провеждат редовни парламентарни избори. Близо 61.5 млн. германци ще изберат нов Бундесаг. Членовете на германския парламент вариrат, но са около 600 човека. Какво, обаче, получават те? Отговор на въпроса дава текст на Инес Айзеле от „Дойче Веле“.

 

 

Политиците в Германия не гладуват – това е повече от ясно. Но колко точно печелят? И как изглежда заплатата на Меркел в сравнение с парите, които получават други държавни лидери? Ето цифрите:

 

 

Според официалната формулировка, депутатите в Германия получават не заплати, а „компенсации за положен труд“. Наричат ги още „дажби“. Тези „дажби“ обаче са всичко друго, но не и оскъдни: депутатите в Бундестага получават по 9 542 евро месечно. Към това трябва да прибавим и една твърда сума за текущи разходи, възлизаща на 4 318 евро на месец, които не се облагат с данъци. С тези пари депутатите покриват разходи, които възникват в рамките на политическия им мандат – като например наемане на жилище в близост до Бундестага или пък пътни разходи.

Но това не е всичко: на депутатите им се полагат и пари за офис-оборудване – от смартфона до кафе-машината. Тази сума не бива да надхвърля 12 хиляди евро на година, като парите се изплащат впоследствие – срещу представена фактура.

 

Възнагражденията на германските депутати последно бяха актуализирани през юли тази година. „Дажбите“ се увеличават автоматично веднъж в годината, като повишението е съобразено с общото развитие на заплатите в Германия.

 

Колко получава Меркел? А премиерът на Сингапур?

 

Депутатите в парламентите на отделните федерални провинции също получават „компенсации за положен труд“ и пари за текущи разходи, но размерът им е навсякъде различен. Така например депутатите в парламента на Хамбург получават 2 641 евро плюс 350 евро за текущи разходи. Доста по-голямо е възнаграждението на депутатите в парламента на провинция Северен Рейн-Вестфалия – 9 500 евро месечно. Но пък те не получават пари за текущи разходи.

Меркел и Щайнмайер

 

Федералният президент Щайнмайер получава повече от канцлерката Меркел

 

А сега да видим колко печелят хората по върховете на германската политика. Най-голямо е възнаграждението на федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер, макар той да има чисто представителни функции. На сайта на държавния глава четем, че канцлерът на Германия получава възнаграждение, което се равнява на девет десети от това на федералния президент. Ето и конкретните цифри: канцлерката Меркел получава 18 820 евро на месец, а президентът Щайнмайер – 20 911 евро. Министрите пък биват възнаграждавани с около 15 хиляди евро на месец.

 

А как изглежда доходът на Меркел в сравнение с възнагражденията на други държавни лидери? Значително повече от германската канцлерка получават само малцина държавни и правителствени ръководители: годишната заплата на американския президент например възлиза на 333 хиляди евро, а абсолютният лидер в тази класация е премиерът на Сингапур, чиято годишна заплата достига почти 1,5 милиона евро.

 

Критика заради…

 

Германците обаче сравняват възнагражденията на политиците си не със заплатите на колегите им в чужбина, а с техните собствени доходи. И тъй като заплатите на министри и депутати значително надвишават средните доходи в Германия, политиците често стават обект на обществени критики.

 

В същото време е факт, че доходите на повечето политици изобщо не могат да се мерят с тези на някои лекари, адвокати или мениджъри. Един пример: член на Управителен съвет на банка си докарва годишно повече от 850 хиляди евро, което е над три пъти повече от дохода на канцлерката Меркел.

 

Много оспорвано е и обстоятелството, че депутатите сами определят размера на възнагражденията си. Недоволство предизвиква и този факт: според изследване на фондация „Ото Бренер“ и портала abgeordnetenwatch.de, всеки четвърти германски депутат има и допълнителна работа, която му носи поне 10 хиляди евро годишно.

Категории Акцент, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *