В Северна Сирия започват избори за кюрдска автономия

В Северна Сирия започват избори за кюрдска автономия

Сирийското правителство, което си връща територии с руска и иранска подкрепа, се противопоставя на плановете

 

В контролираните от кюрди райони на Северна Сирия започват избори, които на три етапа трябва да утвърдят автономията, обявена миналата година, въпреки искането на Дамаск да си върне контрола над цялата сирийска територия, предаде „Ройтерс“.

Вотът ще се проведе дни преди референдума в Иракски Кюрдистан, но не е за независимост, а е за устройство на „федерална система“, която според привържениците ще утвърди статуквото на автономия, което регионът фактически има от началото на гражданската война през 2011 г.

Съпредседателят на изпълнителния комитет на Рожава (автономния регион в Северна Сирия, обявен през март миналата година г.) Хадия Юсеф казва, че целта на Асад да си върне контрола на цяла Сирия може да доведе до разделяне. Въпреки това кюрдите в страната настояват, че не се стремят към независимост.

Вотът в три части, който трябва да започне в петък, е част от план, вдъхновен от идеите на създателя на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) Абдула Йоджалан. Става въпрос за идеите за „комуни“, с които крайно лявата организация се появява в турския публичен живот и които отстоява с насилие, довело до смъртта на десетки хиляди през последните 32 години.

Сирийското правителство, което си връща територии с руска и иранска подкрепа, се противопоставя на плановете и каза, че се опитва да си върне контрола върху цялата територия. Много от кюрдите обаче смятат, че това намерение ще задълбочи политическата криза. Според Юсеф решението за провеждане на избори, особено по време на борбата срещу „Ислямска държава“, е „послание до сирийския режим, че ние, сирийският народ, имаме воля и искаме тя да бъде изразена в избора на администрация, която да управлява регионите и обществата ни.“

Не всички са ентусиазирани – някои критици се опасяват, че управляващите в Северна Сирия структури са по-малко демократични, отколкото претендират и са доминирани от лица, които работят тясно с ПКК. Високопоставеният кюрдски политик Ал Дар Халил обаче казва, че целта не е потисничество, а подсилване на културата на демокрация след години баасистко управление. „В Сирия от 1963 г… живеем в сянката на партия „Баас“ – една партия, контролираща всички институции и аспекти на живот. Искаме да променим това.“

 

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *