Българите смятат Германия като основен политически пример

Българите смятат Германия като основен политически пример

Критичната позиция към преговорите с Турция за членство в ЕС среща подкрепа у нас

 

На Германия у нас се гледа като на основен външнополитически пример. Доверието е високо.

Критичната позиция по отношение на преговорите с Турция среща подкрепа. Това са основните изводи от телефонен сондаж на изследователска програма на „Галъп интернешънъл“, част от които агенцията публикува в навечерието на немските избори.

Общите симпатии, страхове и подозрения към някои ключови за България геополитически фактори се оказват все по-важни и видимо се отразяват върху българския дневен ред, коментира социологическата агенция.

 

г-1

 

През септември доверието в Германия у нас решително надвишава недоверието. 53% отговарят с „да“ на въпроса „Имате ли доверие в Германия?“, а 34% казват „не“. Такива са и обичайните в годините нива.

Отношението у нас към Германия се колебае в стойности, които често надвишават  доверието в Русия. В България по традиция отношението към Русия пък остава по-благосклонно в сравнение с отношението към САЩ. Във връзка с това, очаквано, по-сдържано остава и отношението към НАТО.

 

г-2

 

Съществен въпрос в немските избори стават отношенията с Турция. Българското обществено мнение проявява очаквана неохота към преговори с Турция. Тук влияние оказват и исторически наслоявания, както и развитията около Турция в последните години.

НАТО и Европейският съюз показват признаци на възстановяване на поразклатеното доверие сред българите и в последните месеци доверието в ЕС се връща на нива от около 60%, след като в изминалите, кризисни за съюза, месеци и години се колебаеше на нива от 50%. Заедно с това и имиджът на НАТО укрепва със стабилизиране на доверието около 35%. Тепърва обаче трябва да се наблюдава дали тези тенденции са устойчиви.

Изследването за месец септември е проведено в периода 7-14 септември 2017 г. сред 808 пълнолетни българи.

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *