Пеевски нае американски лобисти и адвокати да го пазят от „Магнитски“

Пеевски нае американски лобисти и адвокати да го пазят от „Магнитски“

ДПС депутатът Делян Пеевски е наел американската компания „Morgan Lewis Consulting”, която ще го защитава срещу обвиненията, отправени срещу него и срещу главния прокурор Сотир Цацаров от собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев. Това става ясно от интервю на двама от адвокатите на компанията – Крис Кокс и Нейтан Хохман, публикувано в медиите медиите директна собственост на Пеевски и в контролирани неофициално от него.

Кой ще пази Пеевски

Крис Кокс е бивш съветник на американския президент Роналд Рейгън, в продължение на 17 години е бил конгресмен от Републиканската партия, както и председател на Комисията по ценни книжа и фондови борси. Нейтан Хохман е бивш федерален прокурор и помощник генерален адвокат към Министерството на правосъдието на САЩ. Там е оглавявал и отдела за борба с данъчните измами. Той има голям опит в разследването и обвиняването на лица, извършили банкови измами, пране на пари и други финансови престъпления, пише във визитката му към интервюто.

Тезата на Пеевски

Основната теза на защитниците на Пеевски е, че воденото в България разследване срещу Василев е легитимно и законно провеждано, поради което Глобалният закон „Магнитски“ не може да бъде приложен в защита на Цветан Василев.

„Няма каквито и да било признаци, че ако бъде съден в България, г-н Цветан Василев няма да получи възможността да се защити в българския съд“, казва Хохман в интервюто.

„Глобалният акт „Магнитски“ е добра защита за лица, които са станали жертва на мащабна корупция. Той обаче категорично не е създаден, за да се намесва в легитимни, законно провеждани разследвания в дадена страна, срещу лица, които са извършили престъпления в съответната държава, твърди Хохман.

Защитниците на Пеевски твърдят, че би било опасен прецедент правителството на САЩ да се намесва в легитимно разследване на институции на страна член на ЕС. В отговора си до Държавния департамент на САЩ адвокатите на Пеевски са написали, че обвиненията към него са неоснователни, тъй като не е извършил нищо от това, което твърди Василев.

Наетите от Цветан Василев адвокати твърдят, че случаят с фалирането на КТБ и разследването срещу нейния мажоритарен акционер е ярък пример на корупция чрез санкционирана от държавата конфискация на успешен бизнес и ръководено от правителството корпоративно рейдърство.

Това коментира и американският политик и дипломат Бил Ричардсънв в статия, публикувана в „Дъ Хил“ – специализирано издание, отразяващо работата на американския Конгрес.

Преди около месец стана ясно, че намиращият се в Сърбия банкер Цветан Василев е потърсил защита по Глобалния закон „Магнитнси“. За да подготви документите по процедурата Василев е наел юридическата фирма JWI Inc. Защитниците на Василев настояват американските институции да наложат санкции на главния прокурор Сотир Цацаров и политика бизнесмен Делян Пеевски.

Законът за глобалното действие дава правомощия да се забрани издаването на визи и да бъдат блокирани финансови активи на територията на САЩ на чиновници от целия свят, които са уличени в нарушаване на правата на човека, извършване или връзка със „значителни“ корупционни действия.

Миналата седмица администрацията на Доналд Тръмп приведе в действие нови санкции по Глобалния закон „Магнитски“ срещу клептократи и нарушители на човешките права по целия свят. Белият дом предостави правомощия на Държавния департамент и Министерството на финансите на САЩ за налагане на санкции в съответствие със закона, утвърден през декември 2016 г.

 

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

3 коментара към “Пеевски нае американски лобисти и адвокати да го пазят от „Магнитски“”

 1. До редакцията на Трансмедия
  Добре е че сте публикували този материал. Но имате ли сили да продължите. Какво имам предвид- Цяла БЪлагрия знае , че Пеевски е корумпиран. Нее става въпрос да ставаме защитници на Цв Василев, а да се напише например чрез вашата медия,или вие да го разпространите – всички ние ,които четем вашите материали и сме убедени , че Пеевски и Цацаров са корумпирани, дори само Пеевски – да напишем до тези двамата ,точно това : ДО КРИС КОКС , ДО НЕЙТАН ХОХМАН; ДО Бил Ричардсън- Господа, ние долуподписаните ви опонираме , че господин Пеевски е корумпиран . Това лесно може да се докаже, чрез действията му – едновременно на депутат и бизнесмен. Тоест, той използва депутатското място за свои материални облаги, без да бъде привличан под отговорност, защото има имунитет. А г-н Цацаров , никога няма да поиска имунитета на свой съдружник. Мисля, че и Цацаров също има имунитет. Е, ако има съгласни с мен и ако Трансмедия реши – обадете се – готова съм да се включа

 2. Това че Пеевски и Цацаров упражняват мафиотски режим не изчиства Василев. Той е създателят на този модел. Неговият тъмен финансов мозък. Това НИКОГА не трябва да се забравя!!! Василев е един от ТЯХ!!!

 3. На предишния ден Пеевски се яви във ВМЗ, за да преговаря за сливането на Дунарит и ВМЗ. … В същото време се правят опити да се задължи ВМЗ при входа и изхода „покупка и продажба“ да минават изключително чрез дружествата на Пеевски … по изпитан и тестван начин -“ KREMИКОВЦИ“…. !!!
  Караниковлов като приятел-съученик на Пеевски, също като принципал на ВМЗ, съответно уреди предварително срещата с ВМЗ с увереност и съгласие на БОРИСОВ … !!! В този контекст Пеевски бе няколко пъти във VMZ. …
  Цацаров работи де факто като юридически съветник по въпроса, чрез съдебната система да доведе сливането ДУНАРИТ, КИНТЕКС и ВМЗ, до завършен факт . …и да отстрани правните проблеми с Дунарит и неговия собственик Ц. Василев от правна гледна точка а и с КТБ.
  Тандема Пеевски, Борисов, Цацаров и Караниколов имат проблеми и ще получат още повече проблеми, ако продължават планираната кражба на въоръжейната индустрия, като опити за преобразуване в капиталовите поръчки. …
  Те се нуждаят от много пари за камуфлажни компании, като инвеститори за БЕЛЕНЕ и поради собственото си освобождаване от кредиторите си и т.н.
  Само, че не се предоставя това така лесно, тъй като изключването от стратегически инвестиции за млиарди и грабеж на милиарди „КТБ“, ще бъде много скъпо за тях. …
  В края на краищата 20 милиарда евро щети срещу България е мега скандал. …
  – Каква е ролята на Абрамович и Сие. …..?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *