Започва демонтаж на античните скулптури от центъра на Скопие

Започва демонтаж на античните скулптури от центъра на Скопие

Проектът започна при управлението на Груевски като част от „научните анализи“ за античния произход на македонците

 

 

Днес македонското министерство на културата официално ще обяви спиране на проекта „Скопие 2014“, който бе започнат при управлението на предишния премиер Никола Груевски, предаде БГНЕС.

Този проект стартира през 2009 година и напълно промени центъра на Скопие. Малкият площад в столицата бе осеян с паметници на герои от античността. През 2011 година там бе поставен огромният паметник на античния пълководец Александър Македонски.

македония-2

Скулптурата е висока 13 метра, а самият постамент 10 метра и струваше над 10 млн. евро. Около него има още десетки други паметници – като се започне от бащата на Александър и се мине през Майка Тереза, цар Самуил, Гоце Делчев, партизански герои и се стигне до плувци и кораби в река Вардар. Над реката бяха построени и няколко нови моста, където също има десетки паметници.

Проектът предвижда и поставяне на огромно „Панорамно колело“ за над 15 млн. евро. Всички фасади в центъра бяха променени в барок. Правителствената сграда също бе променена в барок. Според различни изчисления „Скопие 2014“ струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец. Заедно с поставянето на тези стотици паметници във всички градове на страната режимът на Груевски започна усилено да пропагандира „античните корени“ на населението.

Първата съпротива срещу този проект започна още през 2011 година, когато се проведоха първите протести. В същото време гражданите започнаха да се подиграват и да иронизират плановете на режима. Примерно паметникът на Алексанъдр за хората е „Ацо“.

Масова подигравка предизвика и поставянето на слипове на статуята на Прометей в централния парк „Жена“ в Скопие, недалеч от парламента. Веднага след това обаче около него бе поставена висока ограда, за да не обижда с голотата си жените. На другия ден Прометей вече бе сложил „гащи“.

БГНЕС припомня, че при старта на проекта „Скопие 2014“ сръбското списание „НИН“ през май 2009 година излезе с огромен анализ за „античния произход на македонците“. Във вените на днешните македонци тече поне 30 на сто кръв от античните македонци и това доказва, че те са наследници на великия пълководец Александър Велики, написа сп. „НИН“, което се позова на „заключенията на швейцарския институт по генетика „Игенеа“.

Освен кръвта на Александър Велики в македонските вени имало още и 20 на сто от тевтонците, по 15 на сто от славяните и елините и по пет на сто от хуните и финикийците, твърдеше „НИН“.

Режимът на Груевски започна усилено да пропагандира „античните корени“ на населението.  Македонското министерство на културата смята да реши проблема на няколко етапа и разглежда различни сценарии.

Първо ще се започне с най-спорните паметници и тези, които са в етап на строителство. „Незабавно трябва да спрем проекта „Скопие 2014″, защото всеки ден като от кутията на Пандора изскачат кичозни паметници, скулптури, колони… които са абсолютно ненужни и струват скъпо“, каза неотдавна министърът на културата Роберт Алагьозовски и подчерта:

„Веднага ще извършим дезинтоксикация на македонския дух от тази псевдоидеология на този проект, който превръща страната ни в заложник на зла клетва от опасен магьосник.“

 

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *