Радев: Лобистите постигнаха своето за изтребителите

Радев: Лобистите постигнаха своето за изтребителите

Според държавният глава най-логично е новият председател на ВАС да се избира от новият състав на ВСС

 

 

„Според мен лобистите постигнаха своето за изтребителите. Конкурсът вече се връща в изходна точка и това застрашава окончателно да приземим 100-годишната си авиация.” Това заяви президентът Румен Радев, предаде БГНЕС.

„Задраскан беше трудът на военните експерти и очакванията на военните летци и инженери за навременно решаване на този много важен проблем”, смята държавният глава.

На въпрос кои са лобистите и кой стои зад тях, държавният глава отговори: „Вие ги виждате достатъчно, казвал съм вече. Вижте начина на действие и ще разберете за какво става въпрос.”

„Това беше и целта на тази комисия – да бъде използвана като трибунал за политически цели, смята президентът. Трябваше отдавна процедурата да бъде в ход, кой месец сме вече, запита Радев. Според него няма никаква яснота кога ще се продължи от тук нататък.

„Ако си решил да не инвестираш в сигурност, намираш начин и поводи да протакаш”, категоричен бе държавният глава.

Във връзка с това дали ще подпише указа за назначаването на председателя на ВАС Георги Чолаков, Радев посочи, че вече е казал, че е най-логично новият председател на ВАС да се избира от новият състав на ВСС.

„Старият състав на ВСС вече излъчи своя кандидат, ако му дадем шанс да бъде потвърден и от новия състав на ВСС, то тогава неговият авторитет ще бъде още по-голям”, изтъкна Румен Радев.

Относно това как ще се постигне консенсус между ГЕРБ и БСП за антикорупционния закон, Радев заяви, че консенсусът е да се отговори на очакванията на българския народ.

„Очакванията са да има безкомпромисно отношение към корупцията на най-високите етажи на властта. За мен това означава, когато имаме сигнал за корупция и, когато имаме крупна обществена поръчка, да имаме орган, който проактивно да събира информация, да проучва нещата, да прави анализ в самата фаза на обществената поръчка като нейна подготовка, реализация, оформяне на критерии, подписване на договори. И при придобиване на достатъчно информация и доказателства – разследване, обвинение и ефективна присъда – това очакват всички”, коментира още Румен Радев.

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *