Британският външен министър: Раздялата с Брюксел трябва да е ясна и рязка

Британският външен министър: Раздялата с Брюксел трябва да е ясна и рязка

Джонсън смята, че извън ЕС британците ще освободят над 350 млн. лири седмично

 

С напускането на ЕС Обединеното кралство трябва да излезе от европейския митнически съюз и единния пазар, да възстанови контрола по британските граници и да отмени европейското законодателство.

Такава е представата на британския външен министър Борис Джонсън за Брекзит, която той разкрива в статия за в. „Дейли телеграф“.

Според него раздялата между Лондон и Брюксел трябва да бъде ясна и рязка, особено по въпроса за парите, които Великобритания ще трябва да внесе в бюджета на ЕС.

„Не смятаме, че ще трябва да плащаме, за да имаме достъп до техния пазар, също както те не смятат, че ще трябва да плащат за достъп до нашия“, пише Джонсън.

В статията си той припомня обещанието, дадено по време на кампанията за референдума за Брекзит, че парите, които Лондон ще спести от вноски в бюджета на ЕС, ще бъдат инвестирани в здравеопазването.

„След като си уредим сметките с ЕС, ще си върнем контрола над около 350 млн. лири седмично. И наистина ще е добре, както подчертаваха мнозина от нас, ако голяма част от тази сума отива в касите на националното здравеопазване, ако тези пари се използват за неговото модернизиране и за въвеждане на нови технологии“, е мнението на Борис Джонсън.

На 22 септември във Флоренция британският премиер Тереза Мей трябва да произнесе поредна си реч, в която да изложи визията си за Брекзит и за бъдещето на Великобритания извън ЕС.

 

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *