Щайнмайер: Германският бизнес очаква работеща правосъдна система в България

Щайнмайер: Германският бизнес очаква работеща правосъдна система в България

На среща с президента Радев германският държавен глава обеща подкрепа за сигурността на външната граница на ЕС

 

Президентът Румен Радев проведе среща с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер в рамките на 13-та среща на държавните глави от групата „Арайолуш“, съобщава БГНЕС.

В динамичната ситуация в Европа България се утвърди като основен и надежден партньор на Германия в рамките на Европейския съюз. Ще подкрепим усилията на страната за гарантиране на сигурността на външната граница на Съюза. Това заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер на среща с българския държавен глава Румен Радев в Малта.

Двамата президенти пристигнаха във Валета специално по-рано преди началото на форума „Арайолуш“, за да се срещнат и обсъдят състоянието и перспективите пред двустранните отношения.

Президентът Румен Радев изрази благодарност за доброто партньорство с Берлин в областта на сигурността и преодоляването на миграционната криза. „България е наясно с важната си отговорност и стриктно изпълнява задълженията си да охранява границите. На фона на непредсказуемата ситуация в региона обаче е необходима повече европейска солидарност. Националният бюджет на страната ни няма да бъде способен самостоятелно да обезпечи европейската сигурност в случай на нова мащабна миграционна вълна“, заяви българският държавен глава.

Германският президент прояви интерес към създаването на нов орган за борба с корупцията в България. Франк-Валтер Щайнмайер увери Румен Радев, че германският бизнес проявява силен интерес към инвестиции в България, но счита за важно условие предприемането на ефективни антикорупционни мерки и работеща правосъдна система в страната.

„Колкото по-решителна е България в борбата с корупцията и колкото по-солидна е правосъдната система, толкова повече ще се засилват търговско-икономическите отношения между двете ни страни“, заяви германският държавен глава.

Двамата президенти се съгласиха, че са необходими единство и решителни мерки в ЕС за защита на демократичните ценности в държавите-членки и предотвратяване на външни влияния върху политическия и изборен процес.

Франк-Валтер Щайнмайер прие поканата на българския държавен глава да посети страната ни през следващата година.

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *