Експертиза ще проверява електронната система за избора за членове на ВСС

Експертиза ще проверява електронната система за избора за членове на ВСС

Жалбата срещу проведената процедура бе подадена от бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов

 

Експертизата на електронната система за гласуване на изборите за нов състав на Висшия съдебен съвет от професионалната квота ще стане известна след две седмици. Това се разбра на заседанието по делото срещу изборите днес, което бе отложено за 28 септември, тъй като експертите са входирали в съда заключението си на 11 септември – понеделник, и страните не са имали законово определения им срок от 7 дни, за да се запознаят с него.

Жалба срещу проведената процедура бе подадена от бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов, който бе кандидат за съвета от квотата на магистратите, но не беше избран. С нея Лалов иска да се провери електронната система за гласуване. Делото се разглежда от смесен 5-членен състав, в който трима съдии са от Върховния касационен съд и двама от Върховния административен съд.

Лалов и защитата му поискаха от съда за следващото заседание да бъдат призовани и трима свидетели – магистрат, който е гласувал електронно и двама експерти – доц. д-р Радослав Йошинов и Росен Радонов, които са проверили системата за дистанционно гласуване, след като неправителствени организации и членове на съвета сигнализираха, че няма гаранции за нейната сигурност.

През първия ден от избора за членове на ВСС 1473 съдии се възползваха от електронната система за гласуване, а през втория – 1455.

 

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *