Цветанов: Да не се правят интерпретации с Доклада за националната сигурност

Цветанов: Да не се правят интерпретации с Доклада за националната сигурност

Според зам.-председателя на ГЕРБ споменаването на Русия като заплаха за нас не е повод за противопоставяне

 

Текстовете на Доклада за състоянието на националната сигурност по никакъв начин не създават предпоставка за противопоставяне.

Това каза на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод приетия от правителството Доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 година. В него се твърди, че Русия е една от основните външнополитически заплахи за България, предаде Агенция „Фокус“.

„Да си призная честно, в детайли не съм прочел Доклада за състоянието на националната сигурност, защото все още не е гледан и в комисиите. Знаете, че той излезе от Министерски съвет съвсем скоро. Това, което мога да заявя категорично, е, че сме удовлетворени от това, че се назовават нещата с истинските им имена. Може би повече се вади като контекст от написаното, отколкото цялото формулиране на всички тези текстове, за които ме питате да направя коментар. Разбира се, че в доклада има за анексирането на Крим, за изострените отношения между ЕС, Русия, НАТО и за информационната война, която се води, а тя винаги е свързана и с предпоставките за много фалшиви новини. От тази гледна точка мисля, че е по-скоро извадено от контекста на написаното и смятам, че когато вече бъде за обсъждане и гласуване в съответните комисии, тогава ще можем да говорим по-ясно, а и вие ще имате възможност да се запознаете по-добре“, заяви Цветанов.

По думите му от тази гледна точка не трябва да се правят интерпретации и тълкувания, а просто да се запознаем с текстовете, които по никакъв начин не създават предпоставка за противопоставяне.

„Всички сме свидетели, че това, което се случи с изборите в САЩ, във Франция, разбира се, че не бяхме подминати и ние в България за всичко това, което се направи по време на президентската кампания. Знаете, че имаше много фалшиви новини, добре планирана кампания за дискредитирането на ЕС и едва ли не, че той е вреден за България и стратегическото партньорство със САЩ е вредно за ЕС. Това са теми, които са общоизвестни и не трябва да даваме чак толкова значение. Трябва да бъдем достатъчно информирани, за да можем да противодействаме на подобни странични влияния, които могат да дестабилизират сигурността в региона“, допълни Цветанов.

Според него част от нещата, които прави българското правителство и това, което иска да реализира в предстоящото председателство, е да засили акцента на Европа към Западните Балкани. „Те също са уязвими и може да има сериозни потенциални заплахи точно по такива внушения, които могат да бъдат направени. Когато едни бъдещи граждани на ЕС виждат европейската перспектива, това е гаранция за стабилността. Политиката, която води страната ни, е за добри двустранни отношения с всички държави по света. Ние сме част от ЕС и винаги решенията, които се взимат, са на Съвета на лидерите на ЕС. Заедно с всички държави-членки сме много по-силни, отколкото всеки един поотделно“, каза още Цветан Цветанов.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *