Висшият съдебен съвет избра фаворита си за шеф на ВАС

Висшият съдебен съвет избра фаворита си за шеф на ВАС

Съдебният съвет ще изпрати предложението с избора за издаване на указ от президента

 

Очаквано Висшият съдебен съвет избра Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС) с мнозинство от 20 от гласовете от съдебния съвет. Петима подкрепиха другият кандидат – Соня Янкулова.

ВСС ще изпрати своя избор Георги Чолаков в президентството за издаване на указ от държавния глава Румен Радев за поста председател на ВАС със 7-годишен мандат. Ако президентът потвърди решението на съвета, Чолаков ще оглави ключовата съдебна инстанция, която контролира всички актове на изпълнителната власт.

Той бе подкрепен и от доскорошния председател Георги Колев. Зад него застанаха и мнозинството от съдиите от пленума на Върховния административен съд.

След като резултатите от гласуването станаха ясни министърът на правосъдието Цецка Цачева обяви, че има избран кандидат за председател на ВАС, който е събрал повече от необходимите 17 гласа.

Георги Златев Чолаков – съдия във Върховния административен съд, е номиниран от 79 съдии от Върховния административен съд. Той има над 25 години общ юридически стаж, от които над 10 години като съдия. Постъпва в съдебната система през 1992 г. като стажант-съдия в Окръжен съд – Сливен, а от 20.07.1992 г. е съдия в Районен съд – Котел, където от 14.12.1992 г. до 11.03.1993 г. е председател. В периода 1993 г. – 1995 г. е председател на Районен съд – Сливен, след което работи като адвокат. След спечелен конкурс на 14.05.2007 г. заема длъжност „съдия“, а впоследствие става заместник-председател на Административен съд – Сливен. В периода 01.03.2009 г. до 01.03.2012 г. е нотариус, след което постъпва като съдия във Върховния административен съд. От 01.07.2013 г. и към момента е председател на второ отделение там. Кандидатът има преподавателска практика в Националния институт на правосъдието по проблеми, свързани с прилагането на Закона за устройство на територията и на Закона за кадастъра и имотния регистър.

Преди да бъде проведен изборът излезе информация за неясноти около имотното състояние на съдията.  Преди изслушването стана ясно, че от комисията за професионална етика и противодействие на корупцията при ВСС не намерили нищо нередно около имотите му. Членовете на комисията са счели, че в публикациите няма достатъчно информация, която да поставя под съмнение нравствените качества на съдията.

Пред членовете на ВСС той посочи, че става въпрос за прехвърляне на вземания по облигационен договор, предварителен договор за продажба на недвижими имот. „Тези мои сделки, въпреки че не подлежаха на деклариране, въпреки това, встъпвайки в длъжност като съдия във ВАС, аз съм ги декларирал. Не виждам никакъв проблем в това, не съм нарушил нито морална нито законова норма при сключването им. Не съм ги декларирал като вземания, защото те не са парични взимания, те са евентуално вземания при получаване на падеж да получа право на собственост върху един имот“, обясни Чолаков.

Съдийската независимост е състояние на духа и именно поради това на високо оценено в обществото трябва да бъде това качество на съдията. За съжаление българските съдии и в частност тези от ВАС, не сме успели да създадем от обществото увереност в нашата независимост.  Това посочи в представянето на концепцията си Соня Янкулова.

Тя счита, че основно средство за постигане на стратегическата цел на съда е осигуряването на среда, в която независимостта на съда и съдиите ще бъде гарантирана. „Независимостта не означава, че съдията не трябва да се вслушва в критики и становища, но когато решава, между него и решението трябва да бъдат фактите и законът“, каза Янкулова.

 

Снимка: Дарик

 

 

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *