Централната власт в Испания опитва да блокира референдума в Каталуня

Централната власт в Испания опитва да блокира референдума в Каталуня

Конституционният съд на Испания обяви Занокона за референдум на Каталуня, приет от парламента на провинцията, за нищожен, съобщават испанските медии.  Испанската провинция планираше да проведе на 1 октомври референдум за независимост.

Органът, председателстван от Хуан Хосе Гонсалес Ривас, се събра в четвъртък следобед на извънредно заседание, след като получи четирите възражения, направени от централното правителство срещу решението за свикване, подписано от каталунския премиер Карлес Пуйджмонт, и срещу назначаването на петте членове на Избирателния съвет.

С тази стъпка магистратите на практика блокират вота, но предстои да се разгледа въпросът дали допитването само по себе си е нарушение на испанската конституция.

Властите в Барселона настояват, че ще проведат референдума независимо какво казва централното правителство в Мадрид. Действията на съда засягат текста, с който се регламентират провеждането на референдума, обявяването на независимост до 48 часа след вота, ако мнозинството гласуват за независима каталунска държава, и мерките, които ще се вземат след това за създаване на самостоятелна държавност.

След приемане на текста в парламента на Каталуня по-рано тази седмица кабинетът в Мадрид обяви, че ще изправи участвалите в приемането и одобряването на закона пред съд. Сред тях е и каталунският премиер Карлес Пуйджмонт, който е сред основните застъпници на каузата за независимост.

Часове след решението на Конституционния съд обаче Барселона прие ново законодателство за „преходна фаза“ към независима държава, ако такава бъде подкрепена на референдума.

Испанският премиер Мариано Рахой междувременно предупреди местните власти в областта, че имат задължението да попречат на вота или дори да го „парализират“. Кметовете в някои каталунски общини обаче участват в кампания в „Туитър“, с която обявяват подкрепа за допитването.

Категории Общество, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *