Путин: Военната истерия около КНДР ще доведе до глобална катастрофа

Путин: Военната истерия около КНДР ще доведе до глобална катастрофа

Основният поддръжник на режима Китай също призова за връщане на масата за преговори

 

Нагнетяването на военна истерия около КНДР е безсмислено и води до задънена улица, заяви руският президент Владимир Путин на форума на БРИКС в Китай по повод кризата със Северна Корея и силно обтегнатите й отношения със САЩ.

Всеки друг път за уреждане на ситуацията около КНДР освен преговорите може да доведе до глобална катастрофа, каза Путин.

Според руския държавен глава евентуални военни действия в тази криза могат да доведат до катастрофални за планетата резултати и огромни човешки загуби. Затова преговорите трябва да се водят с мирни средства, посредством диалог, посочва той.

Коментарът му дойде веднага след появила се информация, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун подготвя да изстреля нова ракета, а на територията на Северна Корея е забелязано транспортирането на междуконтинентална балистична ракета в посока западното крайбрежие на страната. Отговорът на САЩ бе, че Северна Корея си „проси война“ и макар Америка да не иска такава, търпението й не е ограничено.

Транспортирането на ракетата е започнало преди два дни – ден след като Северна Корея извърши шестия си ядрен опит. Операцията се провежда през нощта с цел избягване на нейното следене.

САЩ искат нова резолюция на ООН да затегне санкциите. Китай – основният съюзник на Северна Корея, също призова за връщане на масата на преговорите, а Швейцария предложи посредничество.

 

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *