Северна Корея е извършила най-мощния си ядрен опит

Северна Корея е извършила най-мощния си ядрен опит

Северна Корея потвърди, че е извършила нов ядрен опит. Това е и най-мощното устройство за военни цели, изпробвано в страната.

В съобщението се казва, че това е успешен тест на водородна бомба, която може да бъде монтирана на междуконтинентална балистична ракета.

 

Пхенян и преди е обявявал изпробване на водородна бомба, която е в пъти по-мощна от традиционната атомна бомба, но не е предоставял доказателства за това.

 

Новината бе разпространена от националната телевизия в Пхенян. Анализатори приемат бързината на разпространение на официалното съобщение като послание колко важно е това за режима. Това е шестият ядрен взрив от 2006г. насам и четвъртият при сегашния лидер Ким Чен Ун. Изстрелването на ракета през въздушното пространство на Япония във вторник бе потвърдено 24 часа по-късно.

Японската метеорологична агенция първа обяви, че земетресенията в Северна Корея от ранния следобед местно време са предизвикани от ядрен опит. Представител на агенцията каза на пресконференция, излъчена по националната телевизия, че магнитуд 6.3 показва, че ефектът от взрива е 10 пъти по-силен от този при предишния ядрен тест през септември. Тогава трусът бе от 5.3 степен, а експерти казваха, че вероятно използваното устройство е с мощност с еквивалент от 10 килотона, припомня „Дневник“.

Пхенян твърди, че не изпусната радиация и няма заплаха за околната среда. Но при ядрен опит винаги се изхвърлят в атмосферата радиоактивни изотопи и специални самолети, базирани в Япония ще прелетят над района, за да уловят за анализи такива частици.

Предварителните оценки, основани на силата на земетресението, са, че взривеното устройство е с мощност около 100 килотона, което е приблизително 5 пъти повече от бомбата, хвърлена от САЩ над Нагасаки през август 1945г.

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *