Цацаров: Няма лична вендета в Наказателния кодекс

Цацаров: Няма лична вендета в Наказателния кодекс

Това бе отговорът на главния прокурор за европейската заповед за задържане на дъщерята на Цветан Василев

 

„Лична вендета в Наказателния кодекс няма. Българската прокуратура работи по българските закони, според които виновните биват обвиняеми и това е целта на наказателния процес“.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди срещата с представители на БСП в парламента във връзка с подготвяния от тях проект на антикорупционен закон.

Цацаров беше помолен да коментира изявлението на съпругата на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев – Антоанета Василева, която в писмо до президента Румен Радев заяви, че главният прокурор използва детето ѝ Радосвета Василева за лична вендета.

Радосвета Василева стана обвиняема в средата на август за пране на пари за това, че през 2013 г. е купила апартамент в България с пари, дарени от баща ѝ в България. Според българската прокуратура тя е трябвало да знае, че това са пари с престъпен произход. Беше издадена и европейска заповед за арест за Радосвета Василева. Малко по-късно тя съобщи в блога си, че е в Сърбия и е била задържана за кратко, но впоследствие освободена.

Попитан как ще коментира твърдението на Антоанета Василева, че швейцарски съд е уважил документите, които семейството е приложило и е отхвърлил молбата на българската комисия за отнемане на имуществото за блокиране на същия имот, за който Радосвета Василева е обвиняема, Цацаров отново повтори, че българските власти работят по разпоредбите на Наказателния кодекс.

„Ние работим по българските закони, може да питате швейцарския съд защо има разминаване“, отвърна главният прокурор.

Той коментира и това дали доказателствата по делото срещу Прокопиев, Дянков и Трайков ще издържат.

„При всички случаи, когато се внася обвинителен акт, се приема, че доказателствата са достатъчно. От тук насетне компетентен е съдът. Събран е достатъчно обем доказателства. В никакъв случай не може да се счита, че това е някакъв специален случай или нещо друго. Не съм чел изявленията на Прокопиев, но в цялата ми практика познавам само двама обвиняеми, които казаха, че са виновни, всички други са невинни. Няма обвиняем, който да твърди, че е виновен. Това е защитна позиция на всеки обвиняем – каквото е за Прокопиев, това е и за другите“, заяви още Сотир Цацаров.

Работи се по всички версии за изчезналия Адриан Златков, съобщи главният прокурор, предаде БГНЕС. Колата на 25-годишния Адриан Златков беше открита вчера, изоставена на път в село Герман, където семейството има къща.

Бизнесът на семейството е търговия с луксозни автомобили и камиони. МВР няма данни за искан откуп за изчезналия. „Прокуратурата работи в пълен синхрон с ръководството на МВР. В постоянна връзка съм с главния секретар на МВР. Сформиран е екип, в който участва наблюдаващият прокурор, представители на всички главни дирекции на МВР”, каза Цацаров.

Той увери, че са взети мерки информацията по разследването да бъде максимално ограничена в рамките на работещите в този екип.

„Работи се постоянно. Работи се по всички версии. На този етап интересите на разследването не позволяват да бъде представена каквато и да е друга информация. Наблюдаващият прокурор, така и ангажираните по случая служители на МВР, работят денонощно“, посочи главният прокурор.

Цацаров уточни, че може да каже само това по темата, тъй като всичко друго може да навреди на интересите на разследването. Той заяви, че не мисли, че има възраждане на „Наглите”.

„Това е тежко криминално престъпление. Няма общество, което да е застраховано от такива престъпления. Нека оставим хората да си свършат работата, да им дадем необходимото време и толеранс. Всяко станало тежко криминално престъпление е сериозна индикация, но това не означава, че едва ли не трябва да гледаме като на това като на обикновено престъпление“, призова още главният прокурор.

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *