Радев свиква КСНС за корупцията

Радев свиква КСНС за корупцията

БСП и ГЕРБ влязоха в индиректна полемика какъв трябва да бъде законът за борба с корупцията

 

Президентът Румен Радев ще свика на 9 октомври 2017 г. заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Създаването на работещ модел за борба с корупцията ще бъде дискутирано на втория КСНС под председателството на президента Радев, съобщават от прессекретариата на държавния глава, предаде БГНЕС.

БСП и ГЕРБ влязоха в индиректна полемика какъв трябва да бъде законът за борба с корупцията. След като на 31 юли ГЕРБ качи на страницата на Министерството на правосъдието своя проектозакон за публично обсъждане, дни след това Корнелия Нинова, лидер на БСП, обяви, че социалистите ще проведат серия от консултации с представители на съдебната власт по техния проект.

На ГЕРБ проектът предвижда създаването на нов единен независим орган, който да обединява функциите на съществуващи публични органи и звена с основната роля да извършва реални проверки на декларациите за имущество и интереси, да осъществява производства за установяване на конфликт на интереси и да извършва отнемането на незаконно придобито имущество.

Партийният лидер Корнелия Нинова и депутати вече започнаха поредица от консултации, днес се срещат със съдии от Върховния административен съд, утре се очаква да разговарят с главния прокурор Сотир Цацаров. Преди това се проведоха разговори с представители на адвокатската гилдия.

Има планиран разговор и с президента Румен Радев, който според БСП трябва да назначава ръководителя на антикорупционното звено.

Проектът на БСП предвижда с борбата по високите етажи на властта да се заеме ресорната дирекция в ДАНС, която да бъде извадена от агенцията, да има разследващи функции, директорът да се назначава от президента, а членовете да се избират от парламента с две-трети мнозинство.

Очакванията са антикорупционните проектозакони да влязат приоритетно в програмата на Народното събрание през предстоящата есенно зимна сесия. Преди време на работна среща между премиера Бойко Борисов и президента Радев бе постигнато единно мнение, че за да има ефективна борба с корупцията тбярва да има общи усилия.

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *