НАП започва проверки на фирмите с по над 1 млн. лв. на каса

НАП започва проверки на фирмите с по над 1 млн. лв. на каса

Национална агенция за приходите (НАП) обяви, че започва проверки на фирми и организациите с нестопанска цел, които са посочили в годишните си отчети, че имат значителна сума пари в брой. Общо 1289 фирми попадат в този списък, тъй като са обявили, че разполагат с над 1 млн. лв. в касата си.

 

Данъчните ще проверяват дали дружества не са извършили по този начин скрито разпределение на печалба. Според НАП е възможно чрез декларирането на голяма сума пари кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и дивиденти.

 

„В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството – например скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т.н.“, посочва НАП в съобщението си до медиите.

 

От агенцията за приходи уточняват, че ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години.

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *