Рейтингът на Макрон се срива, Брижит чупи рекорди

Рейтингът на Макрон се срива, Брижит чупи рекорди

 

 

Рейтингът на френския президент Еманюел Макрон продължава да се движи по низходяща скала, след като рейтингът му спада с 14% спрямо юли. Това сочат данни на изследване, проведено от Френския институт за изследване на общественото мнение за вестник Le Journal du Dimanche.

С този нов спад се стига до положението болшинството от френските граждани да са недоволни от президента си – 57% от тях изразяват недоволството си от Макрон.

По този начин продължава тренда за спад в рейтинга на френския държавен глава, след като от въпросния социологически институт са отчели срив на доверието към него с 10% и през юли.

Рейтингът на Макрон спада с по бързи темпове дори и от този на предшественика му Оланд, който в края на мандата си можеше да се „похвали“ с рекордна непопулярност.

Проучването е проведено в периода 25-26 август, като по телефон са били акнетирани над 1 000 френски гласоподаватели.

Брижит Макрон счупи всички рекорди. Броят на сп. „Ел“ от 18 август, в което излезе интервю с нея, се продаде в тираж 530 000 екземпляра, съобщи неделният вестник „Журнал дю диманш“, който принадлежи на групата „Лагардер“, издаваща и списание „Ел“.

 

00000-брижит-рейтинг

Корицата на списанието рекордьор

Поради изключителния интерес продажбата на този брой бе продължена до понеделник, въпреки че от петък се продава и новият брой на „Ел“. От 10 години списанието не е достигало такъв тираж. Смята се, че интервюто на Брижит е било споделено и прочетено 30 млн. пъти в социалните мрежи. Особено висок интерес в чужбина е имало от читатели в САЩ и Германия.

Операция „Прозрачност“, както бе наречена публикацията, имаше за цел да изясни статута на Брижит Макрон като „първа дама“. Тя увери, че няма да получава заплата и че нейната роля се регулира от „харта за прозрачност“.

Еманюел Макрон искаше тя да получи „официален статут“ на „първа дама“, но протестна петиция бързо събра 300 000 подписа. Освен това неговата инициатива противоречеше на решението на депутатите да прекратят официализираната практика техните съпруги и деца да се водят сътрудници и да получават държавно възнаграждение.

Брижит Макрон разказа и за начина, по който възприема разликата от 24 години между себе си и по-младия си съпруг. „Разбира се, закусваме заедно – аз с моите бръчки, той – със своята свежест, но това е положението. Ако не бях направила този избор, щях да се размина с живота си“, споделя тя.

 

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

1 коментар към “Рейтингът на Макрон се срива, Брижит чупи рекорди”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *