Ураганът „Харви“ удари американския щат Тексас (обновена)

Ураганът „Харви“ удари американския щат Тексас (обновена)

Най-мощният ураган от 12 години и се движи със скорост от около 3,6 метра в секунда

 

 

Рано тази сутрин наше време американският Национален център за ураганите обяви, че „Харви“ е достигнал четвърта степен, предаде АП, цитирана от бТВ. Синоптиците го определиха като „животозастрашаваща буря“. Според тях дъждовете може да предизвикат големи наводнения, а ураганните ветрове крият опасност от щети за домовете.

Губернаторът на Тексас Грег Абът обяви извънредно положение в 30 южни окръга на щата, в които живеят над 4,5 милиона души. В поне осем окръга е обявена задължителна евакуация, а в други тя е препоръчителна.

Някои райони може да останат без електричество за няколко седмици. В няколко окръга на щата е възможно да паднат валежни количества в общ размер до 900 мм.

„Харви“ е най-мощният ураган, обхващал територията на САЩ за последните 12 години. През 2005 г. ураганът от максималната пета степен „Катрина“ връхлетя крайбрежието на Луизиана, разрушавайки голяма част от град Ню Орлиънс.

„Харви“ предизвика свлачище около 22 ч. местно време и буря, повалени са дървета, прекъснато е електричеството на над четвърт милион домакинства, пише „Ройтерс“.

Хиляди жители избягаха от домовете си.

Около три часа след началото на урагана скоростта на ветровете намаля до 201 км/ч. Ситуацията остава животозастрашаваща, може да има сериозни поражения по сградите.

Кметът на крайбрежния град Рокпорт – един от най-тежко засегнатите – призова останалите около 10 хил. жители да напуснат домовете си моментално. В дом за възрастни хора там обаче има затрупани хора, след като покривът се срутил. Спасителни екипи се опитват да достигнат мястото.

В навечерието на очакваното бедствие градската управа беше поискала всеки, който планира да остане, на напише имената си на ръцете си с цел идентифициране в случай, че ураганът причини смъртта на хора.

Доброволците, останали в града, все още не могат да откликнат на сигналите и да потвърдят за жертви, пострадали и разрушения.

 

Снимка: НАСА

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *