Сърбия изтегли целия персонал от посолството си в Скопие

Ескалация на напрежението

Сърбия изтегли целия персонал от посолството си в Скопие

В сградата на мисията в момента няма нито един служител, потвърди официално Македония

 

Македония потвърди официално, че Сърбия изтегля персонала от посолството си. От македонското министерство на външните работи съобщиха, че „са получили нота от сръбското посолство, в която се казва, че персоналът е извикан на консултации в Белград“, съобщава БГНЕС.

Оттам уточняват, че „не са запознати с причините за това решение и в момента влизат в комуникация с външното министерство на Република Сърбия, за да установят причините довели до това решение“.

„Съгласно Виенската конвенция институциите на Република Македония предприемат всички необходими мерки за защита на сигурността на посолството на Република Сърбия в Скопие“, се казва още в съобщението на македонското МВнР.

Сръбският посланик Душанка Дивяк-Томич изпрати SMS до сръбски журналисти, в който пише, че „не може да коментира случая и им препоръчва през днешния ден да се обадят в министерството на външните работи в Белград“.

Според сръбската държавна агенция „днес външният министър Ивица Дачич ще съобщи причините за заминаването на дипломатите от Скопие“.

Между двете страни се стигна до огромно напрежение, след като сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на „Кървавия четвъртък“ на 27 април. Тогава бяха пребити над сто души. Сред тях бе и сегашният премиер Зоран Заев.

Веднага след това Горан Живайлевич напусна Македония, а посланик Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство. По време на погрома в парламента Живайлевич си направи селфи. Миналият месец Ивица Дачич определи като „грешка признаването на Република Македония под нейното конституционно име от страна на властите в Белград“.

Изявлението бе направено по време на визитата му в Атина. В началото на месец юни бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване /Отдел за анализ/, който е бил изпратен до директора на „Дирекцията за сигурност и контраразузнаване“ Владимир Атанасовски. От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти.

Русия иска да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имат за цел тотално подчинение на Република Македония. В разкритите документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в Република Македония, и по-специално на скандалния дипломат Горан Живайлевич (служител на сръбските спецслужби БИА, бел.ред.), лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански.

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *