Вучич: Имаме доказателства за офанзива срещу Сърбия

Дипломатическа криза

Вучич: Имаме доказателства за офанзива срещу Сърбия

Президентът се надява до 10 дни да бъде възстановена работата на сръбското посолство в Македония

 

Сръбското посолство в Македония е закрито, тъй като компетентните органи са представили доказателства за „много нападателни разузнавателни действия срещу органите и институциите на Сърбия“, заяви днес сръбският президент Александър Вучич.

Пред репортери Вучич каза, че за приемането на това решение е имало няколко причини, но че „компетентните органи“ са дали доказателства за тази причина и тя е основна. Имаме доказателства за офанзива срещу Сърбия.

„Ще продължим да развиваме приятелски отношения между Белград и Скопие. Нашите хора трябва да бъдат подготвени да се защити приятелството между сърбите и македонците, но и да знаем как да се действа в ново обкръжение, което не ни бе известно до преди няколко месеца „, каза Вучич.

Според неофициална информация, появила се по-рано в македонските медии, истинската причина за обтягането на отношенията между двете страни е, че Македония е предложила Косово за членство в ЮНЕСКО.

На журналистически въпрос дали кризата в отношенията с Македония има връзка с членството на Косово в ЮНЕСКО, Вучич заяви, че „Сърбия ще защити своите интереси и ще изгради добри отношения със Скопие. „Но как мога да ви кажа… тези отношения ще трябва да се основават на взаимно уважение. Дали албанците ще поставят Косово в дневния ред на парламента на ЮНЕСКО … нашата работа е да защитим интересите на Сърбия, като да не нарушим интересите на други страни „, каза Вучич.

Президентът предположи, че сръбските дипломати ще се върнат в Скопие „между 7 и 10 дни“

Сръбският премиер Анна Барнабич заяви: „Имах тази сутрин среща с Дачич и консултации с президента на Сърбия, тъй като не става дума за малко нещо“, без да дава допълнителна информация.

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *