Съпругата на Цветан Василев до президента: Защитете ни от мафията

Съпругата на Цветан Василев до президента: Защитете ни от мафията

Прокуратурата е издала заповед за арест и на дъщерята на банкера за пране на пари

 

Съпругата на избягалия от България банкер Цветан Василев Антоанета публикува открито писмо до президента Румен Радев, в което се оплака от тормоз на прокуратурата над дъщеря ѝ Радосвета. Тя задава на държавния глава и въпроса „Как се чувствате като Президент на държава, управлявана от мафията, и какво ще направите, за да защитите невинните хора от мафията?“

Поводът за писмото е, че се оказва, че прокуратурата е повдигнала обвинение и срещу дъщерята на бившия мажоритарен собственик на КТБ Радосвета.

В писмото до президента проф. Антоанета Василева обяснява, че след като на 3-ти август 2017 г. бе обявено, че Фондацията на американския дипломат Бил Ричардсън подготвя жалба до американското правителство срещу грубото погазване на човешките права на ветан Василев от страна на Главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски, българската прокуратура е изпълнила „поредната мръсна поръчка на мафията и е скалъпила набързо скандално нелепо обвинение срещу дъщеря ми“.

Призовката била пъхната под вратата на семейния апартамент на семейството в София, а Радосвета Василева, която живее в чужбина, трябвало да се яви в следствието в понеделник на 7-ми август 2017 г.

На база на „неявяването“ на наследницата на Василев е издала заповед за задържане под стража за 72 часа, въпреки че тя е нередовно призована. След това прокуратурата издала заповед за арест за 72 часа на дъщерята на банкера.

 „Естествено причините са ясни: с процедурни нарушения се цели издаването на червена бюлетина от Интерпол и Европейска заповед за арест“, пише Василева на президента.

Тя обяснява, че и дъщеря ѝ е обвинена за пране на пари за това, че през 2013 г. е купила апартамент в България с пари, дарени от баща ѝ в България и че според българската прокуратура тя е трябвало да знае, че това са пари с престъпен произход.

Василева разкрива и още едно „случайно“ съвпадение – обвиненията срещу нея и дъщеря ѝ били повдигнати от един и същи следовател, а един и същ прокурор е издал заповедите им за арест.

„Очевидно става въпрос за „случайно“ разпределение на поръчките на мафията!“, посочва съпругата на банкера.

Ето и пълния текст на писмото:

Открито писмо

До Президента на Република България

Генерал Румен Радев

Уважаеми г-н Президент,

За пръв път се обръщам към Вас публично, въпреки че от началото на Вашия мандат съм имала много поводи за това.

Преди моето семейство да бъде безскрупулно нападнато от българската мафия, бях редовен професор по икономика в България и допринасях за развитието на българската наука и образование, тъй като вярвам, че младите хора са нашето бъдеще.

За съжаление, моето име бе „направено известно“ в негативен смисъл от българската прокуратура и определени български таблоиди във връзка с инкриминиране на покупка на семеен имот в чужбина. Никой не си направи труда да провери дали тази постъпка е наистина криминална, нито колко данъци сме платили като семейство, нито колко благотворителни проекти сме подкрепили. В Швейцария, например, швейцарският съд уважи документите, които сме приложили и аргументирано отхвърли молбата на българската КОНПИ за блокиране на същия имот и я осъди да плати разходите по това дело, което е изцяло инициирано там от българската прокуратура. Специалистите от КОНПИ дори нямаха капацитет да обжалват в Швейцария, но все още разпространяват небивалици по медиите в България.

Уважаеми г-н Президент,

Този път се обръщам към Вас като една българска майка, чиято дъщеря днес бе брутално въвлечена в калта от низост и безскрупулност, с цел отново да бъде унижен и заплашен баща ѝ Цветан Василев. Несправедливо обвинена, с процесуални нарушения и безпардонно погазване на фундаменталните ѝ човешки права.

След като на 3-ти август 2017 г. беше обявено, че Фондацията на американския дипломат Бил Ричардсън подготвя жалба до американското правителство срещу грубото погазване на човешките права на съпруга ми Цветан Василев от страна на Главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски, българската прокуратура изпълни поредната мръсна поръчка на мафията, като скалъпи набързо скандално нелепо обвинение срещу дъщеря ми.

Важно е да се отбележи, че тя не живее от години в България. Призовката е подпъхната под вратата на семейния ни апартамент в София, изисквайки да се яви в следствието в понеделник на 7-ми август 2017 г. Буквално дни след новината, че Цветан Василев търси закрила по закона „Магнитски“, която разтърси България! Колко „неотмъстително“ и лично!

Сам знаете, че по общоизвестни причини аз и моят съпруг не живеем в България и няма как да следим ежечасно пощата до българския си адрес. Редно е да се каже, че след като въпросната призовка е намерена, адвокат се е свързал с прокуратурата, за да обясни обстоятелствата. За съжаление, на база на „неявяването“ на дъщеря ми, българската прокуратура издава заповед за задържане под стража за 72 часа. Повтарям, за да е ясна абсурдността на случая – въпреки че тя е нередовно призована в брутален разрез с българските процесуални правила, както и с човешките й права, българската прокуратура ѝ издава заповед за арест за 72 часа. Естествено причините са ясни: с процедурни нарушения се цели издаването на червена бюлетина от Интерпол и Европейска заповед за арест.

Не мога да пропусна и същността на зашеметяващото обвинение, което ще се изучава от специалистите по човешки права в цял свят. Дъщеря ми е обвинена за пране на пари за това, че през 2013 г. е купила апартамент в България с пари, дарени от баща ѝ в България. Според българската прокуратура тя е трябвало да знае, че това са пари с престъпен произход. Повтарям отново, за да е ясна абсурдността на ситуацията: според българската прокуратура през 2013 г. дъщеря ми е трябвало да знае, че баща ѝ, който е един от най-големите данъкоплатци в България, най-влиятелният човек в България според Форбс, носител на серия награди, един от най-големите дарители, член на борда на Атлантическия съвет на САЩ, се е занимавал с „престъпна“ дейност! А пък и кога прокуратурата доказа престъпния произход на средствата на Цветан Василев? Той няма присъда, а презумпцията за невинност е изконно човешко право.

Много е съмнително и „случайното“ съвпадение, че обвиненията срещу мене и срещу дъщеря ми са повдигнати от един и същи следовател. Още по-шокиращо е, че един и същ прокурор е издал заповедите ни за арест. Очевидно става въпрос за „случайно“ разпределение на поръчките на мафията!

Няма как като майка да не спомена няколко факта от биографията на дъщеря си. Тя завърши Американския колеж в София през 2003 г., като първа по успех във випуска си, с три награди за постижения: Valedictorian (Отличник на випуска), Българска литература и Флойд Блек за гражданска ангажираност. През 2007 г. завърши с пълно отличие „Международни отношения“ в университета Tufts (САЩ), който е водещ в света за тази специалност. През 2009 г. Радосвета придоби магистърска степен по право от Сорбоната и втора магистърска степен по право от Sciences-Po Paris – университет, който са завършили почти всички президенти на Франция. През 2016 г. Радосвета защити блестящ докторат в най-престижното училище по право във Великобритания (UCL), въпреки множеството заплахи за отвличане и физическа саморазправа, отправяни към нея и към семейството ни от българската мафия. Излишно е да казвам, че е уважаван учен в чужбина.

Г-н Президент,

Тъй като и Вие сте баща, искам да Ви попитам публично:

      1. Смятате ли, че е нормално Главният прокурор да използва властта си за лична вендета срещу тези, които го изобличават в корупция, чрез децата им?
      2. Как се чувствате като Президент на държава, управлявана от мафията, и какво ще направите, за да защитите невинните хора от мафията?

Какви стъпки бихте предприели, за да изчистите държавата от корупционните практики и мафиотските обвързаности, които карат младите хора да напускат страната завинаги?

 

Г-н Президент,

Два милиона български избиратели Ви повярваха. Имате исторически шанс да промените България!

С уважение,

Проф. д-р Антоанета Василева,

майка на Радосвета Василева, д-р по право

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Съпругата на Цветан Василев до президента: Защитете ни от мафията”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *