ГЕРБ сезираха Цацаров за „Цанков камък“, Доган бесен на медиите

ГЕРБ сезираха Цацаров за „Цанков камък“, Доган бесен на медиите

Хидровъзелът бе пуснат в експлоатация преди 7 години и тогава стана ясно, че Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лв.

 

Депутати от ГЕРБ сезираха прокуратурата с искане за проверка на строителството и финансирането на хидровъзел „Цанков камък“. Сигналът бе внесен до главния прокурор Сотир Цацаров от народните представители Десислава Атанасова и Александър Ненков.

Депутатите заявиха, че не са експерти, за да преценят дали инвестицията на съоръжението ще се изплати и е в компетентността на Цацаров да реши дали ще има проверка на прокурори, след като се разбра, че преди години проектът е проверяван от държавното обвинение.

По думите на Атанасова новото в сигнала на ГЕРБ е, че няколко години след въвеждането в експлоатация на съоръжението се е наложил ремонтът му, защото можело да се окаже опасен за хората заради „вместимост, спукана чашка или пропускливостта на мембраната и т.н.“.

Депутати уточниха, че „експерти твърдят, че изплащането ще продължи над стотици години“. Ненков и Атанасова отклониха въпроса дали са представили в прокуратурата мненията на експертите, според които от проекта няма да има печалба, както и кои са те.

Атанасова изрази надежда скоро да се разбере дали проектът, който е струвал над 1 млрд. лв., е бил необходим на обществото и дали с оглед на поддръжката и експлоатацията му ще са необходими още средства. Тя уточни, че в периода, в който е реализиран той, е управлявало правителство на тройната коалиция с министър на енергетиката Румен Овчаров и зам.-министър Корнелия Нинова. Атанасова призова Нинова да не коментира само създаването на антикорупционен орган, а да даде становище дали той би следвало да се занимава със сделка като проекта „Цанков камък“.

Според Ненков хората, които говорят най-много за паралелна държава, са пример как явно нецелесъобразно, в ущърб на обществото са разходвали немалко средства. Даде примери и с АЕЦ „Белене“ и мина „Ораново“, където държавата е предоставила на държавното предприятие „Мини Бобов дол“ самата мина и шест месеца по-късно тя бе препродадена и парите не са отишли в бюджета, а в частни ръце.

„Този проект няма никакво отношение нито към енергийната система, нито към икономиката“, подчерта Ненков, като отбеляза, че приходите от електроенергия, продадена на НЕК на преференциални цени, през миналата година са били 15 млн. лв., а тази година може да са и под 10.

„Не ми става ясно от ГЕРБ срещу кого внасят сигнала за „Цанков камък“, заяви от своя страна зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция по същото време.

Хидровъзелът „Цанков камък“ бе пуснат в експлоатация преди 7 години. Строителството му започна при управлението на правителството на Сергей Станишев (БСП, НДСВ и ДПС) и завърши по време на първия кабинет на Бойко Борисов (ГЕРБ), който неведнъж го е посочвал като пример за скъп проект, от който няма голям ефект. През 2010 г. се разбра, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лв. като консултант по четири хидроенергийни проекта, включително „Цанков камък“. Също през 2010 г. премиерът Бойко Борисов подаде сигнал при тогавашния главен прокурор Борис Велчев за „Цанков камък“ и бе образувано разследване. Хидровъзелът се прочу и с изграждането на 21-километровия му обходен път срещу рекордните 220 млн. лв., заради които стана известен като „Златният път“.

Депутатите от ГЕРБ днес не споменаха името на Ахмед Доган, а изказването им бе изцяло насочено срещу БСП и лидера ѝ Корнелия Нинова.

Атанасова отказа да отговори на въпрос, свързан с изказването на директора на бюрото за специални разузнавателни средства Бойко Рашков, според когото има опит за координирана политическа атака във връзка с „Цанков камък“ и отнемане на достъпа до класифицирана информацията на Георги Гатев, който стана член на бюрото след предложение на ДПС.

Сезирането на прокуратурата съвпадна още и с интервю на Ахмед Доган, който се жалва на Валерия Велева, че се занимават с него, след като той отдавна бил напуснал председателския пост на партията.

„Защо ме забъркват във всички проблеми на държавата, от пет години аз не съм в реалната политика… Кой ги измисля тези работи? За какво да ме арестуват? За какво да ме разследват? Няма новини през лятото! Дайте им новини!“, призова почетният председател на ДПС.

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *