БСП готви нов закон за агенция „Антикорупция“ с разследващи функции

БСП готви нов закон за агенция „Антикорупция“ с разследващи функции

Според депутата от левицата Крум Зарков дали сигналите са анонимни или не, е второстепенен въпрос

 

 

 

Готвим наш закон за създаване на Агенция „Антикорупция” и тя да има разследващи функции. Това заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на брифинг в централата на партията, предаде БГНЕС.

Още миналата седмица текстът е бил изпратен до актива на партията за обществено обсъждане. За да може той да бъде сравнен не само със закона, който ГЕРБ предлага, но да бъде приет и най-добрият вариант, поясни Добрев.

Ще имаме срещи с различни институции за този законопроект, включително и с главния прокурор, добави той. Законът на ГЕРБ не става, не отговаря и на първоначалните намерения за създаване на ефективен орган за антикорупция, в него няма корупция, защото тя е престъпление, а престъплението се бори с текстове от НК, заяви депутатът от БСП Крум Зарков.

Законопроектът им няма гаранции за неговата независимост, т.е. мнозинството ще избира членовете на агенцията. При нашия законопроект този оран ще извършва разследвания, ще проверява декларациите на политиците, ще гледа за несъответствия, ще извършва проверки и ще води нещата до самия им край.

Предлагаме концентрирана агенция и логична структура ,която ще може да проверява както декларации, така и сигнали, каза Зарков. Такава агенция трябва да има висока степен на оперативна самостоятелност – дали сигналите са подписани или не, е подробност, добави той.

Председателят на тази агенция следва да бъде назначаван от президента на републиката и да има ясно изразена отговорност, да има и определен мандат, продължи депутатът.

Агенцията трябва да работи по висшите и средните етажи на властта – корупцията трябва да се бори на терен ,а не по бюрата, смята Зарков.

Законопроектът вече е качен на сайта на БСП и който иска може да се запознае с него. По въпроса за „Цанков камък” – за периода от 2003 г. до 2005 г. срещу кого подават от ГЕРБ сигнал, на мен не ми става ясно, отговори Кирил Добрев на въпрос на медия.

Нямам никакви хипотези и съмнения срещу кого е този сигнал, но стана ясно, че нямаме проблем с техническите качества на хидротехническите съоръжения там, посочи той.

Доколкото ми е известно, г-н Макрон ще бъде на официално посещение в България по покана на нашия държавен глава, има планирана среща с премиера, но няма планирани срещи с ръководители на партии и с народни представители, отбеляза зам.-председателят на БСП Деница Златева.

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *