Премахване на паметник в САЩ доведе до сблъсъци на расова основа

Премахване на паметник в САЩ доведе до сблъсъци на расова основа

Над 30 бяха ранени, а трима са загинали по време на сблъсъците между крайнодесни и антирасисти в американския град Шарлотсвил, щата Вирджиния.

Повод за протеста на националистите стана заповед на градската управа за премахване на паметник на генерал Робърт Е. Лий, предвождал силите на Юга в американската гражданска война. Членове на Ку Клукс Клан и активисти, свързани с алтернативната десница са организирали шествие под надслов „Единство на десните“ срещу премахването на паметник.

След като полицията забрани планираното шествие, кола се вряза в група демонстранти, несъгласни с провеждането на мероприятието. Загинала е 32-годишна жена, а 19 души са ранени, водачът на автомобила е арестуван. Двама полицаи пък загинаха в катастрофа на хеликоптер в гориста местност край града. Все още не е ясно дали този инцидент е свързан с безредици, при които бяха ранени още 15 души.

Въпреки разположените полицейски сили на Националната гвардия избухнаха сблъсъци между протестиращи и контра демонстранти, развяващи знамена на движението „Животът на чернокожите има значение“, а губернаторът на Вирджиния Тери Маколиф обяви извънредно положение.

“Осъждаме по най-категоричен начин тази ненадмината проява на омраза, фанатизъм и насилие от всички страни”, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на импровизирана пресконференция в Бедминстър, Ню Джърси, където е на почивка. Веднага след изявлението си Тръмп беше разкритикуван, че не е заклеймил по-специално движенията от крайната десница.

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *