Старши учител ще взема 792 лв., главен – 836, директор – 950

Старши учител ще взема 792 лв., главен – 836, директор – 950

Учителските заплати реално се увеличават с 15% от септември1, стана ясно от брифинг на просветния министър Красимир Вълчев. Той съобщи, че са предоставени допълнително 80 млн. лв. по бюджетите на първостепенните разпоредители за това увеличение.

Одобрен е проект за изменение на Наредба за нормиране и заплащане на труда. Според промените минималното възнаграждение за старши учител ще е 792 лв., за главен учител – 836 лв., за  училищен директор – 950 лв., а за заместник-директор – 887 лв.

Другите педагогически кадри – възпитатели, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, треньори и рехабилитатори ще получават заплати с долен праг 760 лв.

Според министър Вълчев през следващите 3 години ще бъдат предоставени допълнителни средства, заложени от одобрената от правителството средносрочна прогноза за периода 2018-2020 г. в размер на 330 млн. всяка година.

 

 

От януари следващата година още 4% към заплатата си ще получават учителите, които участват в  екипи за обхващане и задържане на ученици, които не желаят да получат образование в задължителната предучилищна и училищна възраст. Такова увеличение ще има и за преподаватели, които провеждат допълнително обучение на учениците, които не са усвоили учебната програма, както и на деца, които не владеят български език.

 

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *