Съдът върна обвинението срещу Ченалова

Съдът върна обвинението срещу Ченалова

Според съдия Даниела Талева документът съдържа неясноти, които пречат на Ченалова да се защити адекватно

 

 

Софийският градски съд е върнал на прокуратурата обвинителния акт срещу бившата съдийка Румяна Ченалова. Според съдия Даниела Талева документът съдържа неясноти, които пък пречат на Ченалова да се защити адекватно.

В обвинителния акт е посочено едновременно, че Ченалова е нарушила служебните си задължения и не ги е изпълнила без достатъчно уточнения. „За да бъде ясно и разбираемо повдигнатото обвинение, би следвало по всяка точка, описваща отделно деяние, да се посочи конкретно с кое действие от страна на обвиняемото лице е осъществено изпълнителното деяние „нарушил служебните си задължения“, да се посочи нарушената, според държавното обвинение норма, предвиждаща съответното действие, което е извършено от обвиняемата в разрез със законовите предписания.

В точките, описващи деяние, изпълващо признаците на другата форма на изпълнителното деяние „не изпълнил служебните си задължения“, следва ясно да се посочи в какво се изразява бездействието на дееца, съответно правната норма, задължаваща го да извърши определено действие, което се твърди да не е извършено“, пише в разпореждането, с което делото се връща на разследващите.

Бившата съдийка е обвинена в престъпление по служба за това, че е дала ход на търговско дело, без едната страна да е платила задължителната държавна такса. Става дума за дело срещу НЕК, заведено от ОЕТ- Обединени Енергийни търговци. Частното дружество претендира плащане от над 6,4 млн. лв. и е трябвало да плати 258 396 лв. такса. След това увеличило иска си, заради което и държавната такса скочила до 434 105,14 лв. Според прокуратурата таксата не била платена, Ченалова не е изискала документ за плащането й и така се е опитала да набави облага за фирмата.

В разпореждането записано още, че обстоятелството, че обвиняемото лице е с юридическо образование и дългогодишен опит като съдия, не освобождава прокуратурата от задължението да внесе в съда обвинителен акт, съдържащ ясно и разбираемо обвинение, което да бъде разбрано както от лицето, привлечено към наказателна отговорност, така и от неговия защитник. „Да се приеме противното би означавало да се създават двойни стандарти, с което ще бъде нарушен един от основните принципи на наказателния процес за равенство на всички граждани пред закона и еднакво приложение на законите спрямо всички граждани“, пише съдия Талева. Решението й може да се обжалва.

 

Снимка: БГНЕС

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *