Мартин Шулц е против 2% от БВП разходи за отбрана

Мартин Шулц е против 2% от БВП разходи за отбрана

Месец преди изборите лидерите на германските социалдемократи влизат в открита конфронтация с консервативния блок на Ангела Меркел

Германската социалдемократическа партия се обяви против целта, заложена от НАТО 2 процента от брутния вътрешен продукт на страните членки да отиват за отбрана. Малко повече от месец преди парламентарните избори в Германия, които са на 24 септември, лидерът на ГСДП Мартин Шулц и председателят на парламентарната ѝ група Томас Оперман отправиха най-острите си досега критики към Меркел, целта на НАТО за военните разходи и германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Социалдемократите разкритикуваха канцлера Ангела Меркел и водената от нея консервативна коалция, че приемат исканията на американския президент Доналд Тръмп.

„Ние казваме “не” на двата процента на Тръмп и ХДС/ХСС”. „Това не само е нереалистична цел, това е погрешната цел“, заявявар двамата политици в съвместна статия, цитирана от „Ройтерс“.

Според агенцията, с това изявление германските социалдемократи вървят към конфронтация с лидерите в САЩ, които още много преди избирането на Тръмп започнаха да упражняват натиск върху Германия да увеличи военните си разходи.

Шулц и Оперман правят изчисления, че ако трябва да постигне целта на НАТО Германия ще трябва почти да удвои разходите си за отбрана. Така, подчертават те, страната би се превърнала в най-голямата военна сила в Европа, което е цел, “която никой не би искал да бъде постигната“.

Шулц и Оперман казват, че вместо да увеличава разходите си за отбрана, Германия трябва да се съсредоточи върху изграждането на силен европейски отбранителен съюз, а в последна сметка и на европейска армия.

 

Двамата упрекват Меркел и ХДС/ХСС, че отстъпват пред натиска на Доналд Тръмп, когато отговарят на провокациите му за двата процента. Според Шулц и Оперман увеличаването на военни разходи трябва да бъде съпроводено от по-голямо увеличаване на разходите за дипломация, хуманитарна помощ и превенция на кризи.

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *