Цветан Василев иска защита от САЩ по закона „Магнитски“

Цветан Василев иска защита от САЩ по закона „Магнитски“

Цветан Василев опитва да стане първият чужденец, получил закрилата на САЩ по силата на глобалния закон „Магнитски“. Това пише в своя статия авторитетното американско издание The Hill, което отразява работата на Конгреса и Белия дом.

Този закон, приет от Конгреса, позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете на управлението. Чрез него САЩ могат да налагат санкции срещу всеки, който предприема действия срещу информатори, оповестили правителствена корупция.

 

За целта Василев, който е обвинен от българското правосъдие за пране на пари и присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на КТБ, неотдавна е наел вашингтонската адвокатска фирма JWI Inc. срещу 50 000 долара на месец да подготви документи, с които да убеди Вашингтон, че е бил несправедливо очернен и да поиска защита по закона “Магнитски”, пише The Hill.

Договорът му с адвокатската кантора е за шест месеца. Преди Василев да подпише договора с JWI, нейният вицепрезидент Джоузеф Огъстин го е посетил в Сърбия, за да се запознае със случая. Огъстин бил убеден да се заеме със защитата на Василев от неназован свой приятел.

Адвокатът, който е работил 30 г. за ЦРУ и говори руски, твърди, че отишъл само да изслуша Василев, без никакви обещания да го представлява, но след серия от разговори се убедил в неговата невинност, както заявил самият той пред сайта. Сега Огъстин помага на бившия банкер да получи признание по втория закон Магнитски“, приет миналата година. По случая на Василев работи и бившият губернатор на щата Ню Мексико Бил Ричардсън чрез своята фонация „Ричардсън Сентър фор Глобал Ингейджмънт“.

Ричардсън казал пред The Hill, че познава Василев от времето, когато двамата били ангажирани в Атлантическия съвет.   Неговата фондация се занимава с различни въпроси, включително подпомагане на политически затворници и защита на дивите животни по света, а сега вече и с правозащитни каузи, включително с казуси по закона „Магнитски“.

Според двамата представляващи интересите на Василев, в центъра на делото срещу него са двама души: Делян Пеевски, медиен олигарх и член на българския парламент, и Сотир Цацаров – главният прокурор на България.

Според изданието Цветан Василев се е опитал да осветли корупцията в правителството като подкрепи политически групи и партии, които настояват за политически реформи.

Заемайки се да представлява Василев, Джоузеф Огъстин е оптимист, че случаят ще стигне до съд. Следва дълъг процес, свързан с подготовка на много документи, които трябва да бъдат представени в Държавния департамент на САЩ. След като Държавният департамент приключи собственото си проучване по случая и се съгласи да му даде ход, той го изпраща в Отдела за контрол на чуждестранни авоари (OFAC) при министерството на финансите, който се занимава със санкциите.

След като OFAC провери случая, което отнема неопределено време, искът може да стигне до бюрото на президента на САЩ за одобрение, отбелязва The Hill.

Категории Акцент, Общество, Пари, ЦивилизацияЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Цветан Василев иска защита от САЩ по закона „Магнитски“”

  1. Очевидно и вие повтаряте като папагали. До съд ще стигнат тези, които са причинили на Василев репресии, нарушаване на човешки права и незаконно отнемана на активи. В статията на Хил са посочени Цацаров и Пеевски. Незнайно как, Борисов е пропуснат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *