Спорният мегаорган поема делата за корупция във властта

Спорният мегаорган поема делата за корупция във властта

Президентът подписа указа за промените в НПК въпреки призивите на съдии да наложи вето

Президентът Румен Радев е подписал Указ за обнародването в Държавен вестник на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Указът е издаден на 2 август, сряда, става ясно от днешния брой на Държавен вестник, предаде БГНЕС.

На 3 август, четвъртък, пет извънпарламентарни партии – ДСБ, „Да, България“, БЗНС, „Зелените“ и ДЕОС, както и осем граждански организации, сред които и Съюзът на съдиите в България, поискаха президентско вето върху съдебните закони.

„В последните дни на лятната сесия, почти на тъмно и при видимо разредено предваканционно мнозинство, 44-ото Народно събрание  прие „ударно“, в съкратени срокове и в нарушение на нормативните актове и ПХравилника на Народното събрание промени в едни от най-важните закони за съдебната власт – а именно устройствения Закон за съдебната власт и Наказателно процесуалния кодекс“, се казва в писмото до президента.

Новите разпоредби влизат в сила три месеца след обнародването им, т.е. от началото на ноември месец делата за корупция срещу министри, депутати, кметове и други представители на държавата ще се разглеждат от Специализирания наказателен съд.

Досега тези дела се разглеждаха от Софийския градски съд.  Според мнозинството, с новите текстове в Наказателно-процесуалния кодекс ще се осигури ускоряване на съдебния процес, за което настоява обществото.

Депутатите приеха, че обжалванията срещу различни инвестиционни проекти занапред ще е само на една съдебна инстанция. Според депутатите така ще бъдат прекратени опитите чрез непрекъснати жалби да се блокират ключови инвестиционни проекти като автомагистрала “Струма”.

 

Снимка: БГНЕС

 

 

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *