Енергетиката в програмата на „Борисов“ 3: Газов хъб и три интерконектора до 2020 г.

Енергетиката в програмата на „Борисов“ 3: Газов хъб и три интерконектора до 2020 г.

Основна цел в енергетиката е гарантиране  на  енергийната  сигурност  на  страната  чрез  продължаване на проучванията в дълбоко Черно море и чрез диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.  Това става ясно от публикуваната управленска програма на правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти.

Тази цел правителството „Борисов“ 3 предвижда да постигне с няколко мерки. Първата от тях е „енергийна сигурност чрез собствен добив“.

Изпълнението тук е разделени в две мерки. Едната е подкрепа  за  напредналите  проучвания  в  блок „Хан  Аспарух” и  блок „Хан Кубрат”  (предишно  име „Силистар“), „които да  гарантират  конкурентоспособни  цени  на енергийните  ресурси,  енергийната  сигурност  и  значителни  приходи  от  концесионни възнаграждения.“

Втората мярка е провеждане на процедура по търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-22 Терес“.

Сред целите на правителството в сектор „Енергетика“ е „енергийна сигурност чрез изграждане и въвеждане в експлоатация  на междусистемните газови връзки между България и съседните ни страни. Реализация на газов разпределителен център–хъб „Балкан“ на територията на България.“

Тук начертаните мерки са четири като три от тях включват изграждането на междусистемна газова връзка на България с три съседни страни – Гърция, Турция и Сърбия. Последната мярка гласи: „Реализиране на концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България – газов хъб „Балкан“, при стриктно спазване на европейското законодателство и регулаторната рамка.“

За изграждането на газовия хъб няма поставен срок. Този проект е сред най-често коментираните от премиера Бойко Борисов при изявите по енергийни въпроси.

Борисов например заръча на българските посланици по време на редовната си годишна среща с тях да маркетират газов хъб „Балкан“  с добавката „европейски“. „Европейският газов хъб „Балкан“ изпълнява абсолютно всички изисквания на европейското законодателство. Ние бяхме най-лоялния член на ЕС, дори на моменти до глупост в лоялността си“, допълни той.

„Това искам да го знаете, за да може на всеки въпрос защо България прави този газов хъб да отговорите: Защото имаме най-добрата газопреносна система. 80% от всички компресори на Балканите са в България и всички са американски, най-добрите, реверсивни. Утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме. Това е пазарът, това ще намали цената, това ще даде конкурентност на доставчиците“, каза Борисов.

Проект за газов хъб „Балкан“ няма как да излезе на печалба в този си вариант, обясни в интервю за „Трансмедия“ експертът Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество. По думите в България няма газ в такива големи обеми. И второ, най-сериозният проблем е, че нито България, нито някоя от съседните държави има голямо потребление.

Следователно, за да има смисъл този хъб, газът трябва да стигне или в Австрия, или в Италия, където има огромно потребление. Но България няма тръба нито до Австрия, нито до Италия. А нова тръба с голям капацитет, която да транзитира руския газ, Брюксел няма да пусне, смята Димитров. По думите му приоритет на ЕК е да запази транзита през Украйна.

Категории Общество, ПариЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *