Борисов и Радев лично договорили новия антикорупционен орган

Борисов и Радев лично договорили новия антикорупционен орган

Премиерът коментира изказване на Нинова за дирекция „Антикорупция“, тя му отговаря във Фейсбук

 

Премиерът Бойко Борисов отхвърли обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че не иска президентът да назначава ръководителя на бъдещия независим антикорупционен орган. По думите му той лично се е договорил с Румен Радев как ще бъде изградена структурата му. Изказването му дойде по време на официалната церемония по откриването на нов завод за автомобилни части на германската фирма „Костал“ в Пазарджик, съобщиха от правителствения пресцентър. На събитието министър-председателят обяви, че предстои откриване на завод и в Плевен, който щял да осигури близо 8000 работни места.

„С Радев разговаряхме и се договорихме, че дирекция „Антикорупция“ в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) ще отиде към бъдещия антикорупционен орган. Ръководителят на цялото звено ще се избира и назначава от парламента и така то ще е равно отдалечено. Сега тя (Корнелия Нинова), чула-недочула, коментира“, заяви Борисов.

Вчера правосъдното министерство разпространи проекта на антикорупционния закон. Предстои той да премине през обществено обсъждане, преди да влезе в пленарна зала.

Борисов разкритикува Нинова, че при управлението на БСП се е стигнало до фалита на КТБ, а от стенограмите на заседанията за бъдещето на банката се виждало, че той най-яростно е искал някой да поеме отговорност за случващото се. Премиерът каза още, че левицата не е спечелила президентските избори, тъй като е подкрепила независимата кандидатура на Радев.

Минути след изказването на министър-председателя Нинова му отговори чрез публикация в профила си във „Фейсбук“. Според нея „слуховете говорят различни неща за фалита на КТБ“.

 

„Единственото официално, институционализирано решение е докладът на Специализираната прокуратура. Там се казва, че има облагодетелствани политици. От какво Ви е страх този списък да се публикува? Да не би да сте вътре?“, пише Нинова.

Лидерът на БСП уточнява, че е на едно мнение с Борисов, че членовете на независимия антикорупционен орган трябва да се избират от Народно събрание. Според нея обаче премиерът искал да назначи директора му.

„Ние предлагаме президентът да го назначава, за да има взаимен контрол между властите“, пише още Нинова.

Ето пълния текст във Фейсбук на лидера на БСП:

„Г-н Борисов реагира на участието ми в Нова телевизия. Ето и моят отговор: Г-н Борисов, от стенограмата за КТБ става ясно, че без да Ви е грижа за парите на хората, единственото, което искате, са оставки, т.е. гоните само личния си и тяснопартиен интерес. Слуховете говорят различни неща за фалита на КТБ. Единственото официално, институционализирано решение е докладът на Специализираната прокуратура. Там се казва, че има облагодетелствани политици. От какво Ви е страх този списък да се публикува? Да не би да сте вътре? Що се отнася до президентските избори, че не съм се явила – дадох Ви 24 часа да се кандидатирате и веднага се изправям срещу Вас. Да, ама не. Страх лозе пази. Относно независимия орган – на едно мнение сме, че членовете му трябва да се избират от Народно събрание, но различно за директора. Искате да го назначавате Вие. Ние предлагаме президентът да го назначава, за да има взаимен контрол между властите. И най-вече – Бузлуджа е светиня за стотици хиляди българи. Знам кредото Ви – разделяй народа си и го владей. Моето е – обединявай и развивай.“

Категории ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *