ЕС обмисля замразяване на депозитите в проблемни банки

ЕС обмисля замразяване на депозитите в проблемни банки

Eвропейският съюз планира да разработи мерки, които биха позволили временно да се спира тегленето на депозити от изпаднали в затруднение банки.

Предложението цели да подпомогне спасяването на банки, които са обречени, или на такива, които е вероятно да фалират, пише агенция Reuters.. Предложението идва от Естония, която в момента е ротационен председател на ЕС. Документа предвижда банките да получат правото да замразяват изплащането на депозити между 5 и 20 дни.

Според Reuters този документ има и критици, според които предложението може да подкопае доверието или дори да насърчи изтеглянето на депозити, ако се разпространят слухове, някоя банка не е в добро състояние.

Страни като Германия, където има подобна мярка, включена в националното законодателство, подкрепят такава общоевропейска мярка. „Желанието ни е да предпазим от фалит затруднени банки”, коментира неназован представител на германското правителството пред Reuters.

Естонското предложение е било обсъдено на 13 юли, но решение не е взето, съобщават от Брюксел пред агенцията. Очаква се обсъжданията да продължат през септември. Текстът не може да влезе в сила без одобрението на Европейския парламент.

Предлаганият документ е в противоречие с предложението на Европейската комисия от ноември 2016 г., което цели да се подсилят правомощията на националните надзорни институции в казуси с масово изтегляне на депозити. Тогава ЕК отхвърли идеята за въвеждане на опцията за „замразяване“ на депозити.

Според Reuters завръщането на казуса със „замразяване“ на депозитите е заради казуса с испанската Banco Popular. Преди два месеца банката стана обект на масово теглене на депозити, което допринесе за колапса й. Проектът идва и на фона на дискусиите в отделните европейски страни за това как да се постъпва с изпаднали в затруднение банки.

Естонският вариант предвижда изтеглянето да бъде блокирано в рамките на пет дни и удължено до максимум 20 работни дни при изключителни обстоятелства.

Много страни подкрепят това да може да се спира изплащането на суми от банки, поставени под надзор, но в това време другите дейности на банката продължат да се изпълняват. Много страни обаче са против толкова силни рестрикции в момента, в който се разбере, че банката изпитва затруднения, коментира Reuters.

 

Категории Акцент, Общество, Пари, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “ЕС обмисля замразяване на депозитите в проблемни банки”

  1. Това, което се предлага, ознаава да си изтегляме веднага парите. Защото КТБ ще бъде само картинка, ако към всички банки се тръгне по този път. Не им стигна , че трябва плащанията да стават по банков път, приехме го, уж да сме защитени от мутрите. Сега , собствените си пари, депозит, да не можеш да ползваш когато ти се наложи е тъпотия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *