Износът на стоки за Швейцария се е повишил 10 пъти

Износът на стоки за Швейцария се е повишил 10 пъти

носът на стоки произведени в България и Румъния за Швейцария се е увеличил 10 пъти, а износът е нараснал 3 пъти за последните 10 години. Това се съобщава в анализ на Федералната митническа служба на Швейцария по повод на 10-годишнината от присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз.

По данни на анализа за периода 2000-2008 година вносът от ЕС нараства средно с 5 %, от Румъния – с 15 %, а от България той се увеличава с 18 %.

Общият размер на износа от България за Швейцарската конфедерация през 2016 година възлиза на 261 млн. франка.

Износът на Швейцария за България и Румъния за миналата година също бележи рекордния 1% от целия износ на страната. След 2000 година търговският обмен с България нараства с 14 % годишно, а с Румъния – с 22%, което е значително по-високо в сравнение с износа за ЕС, който като цяло расте с по 6%.

През 2016 година износът на Конфедерацията за България е на стойност 360 млн. франка, което е рекорд изобщо в стойността на изнесените за България стоки.

България и Румъния изнасят основно текстил, облекла и обувки. През 2016 година Швейцария е внесла от България текстил, облекла и обувки на стойност над 100 млн. франка или това е 41% от целия внос от България. Румънската държава е изнесла – текстил, облекла и обувки на стойност 211 млн. франка или това е 36 % от общия внос.

На второ място са стоки и продукти от групите – машини, метали и електроника, като България изнася основно метали, а Румъния – превозни средства.

Основните продукти, които се изнасят от Швейцария за двете балкански страни са химически и фармацевтични продукти, които правят почти половината от целия износ.

Категории Общество, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Износът на стоки за Швейцария се е повишил 10 пъти”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *