Системата за електронно гласуване за ВСС ще бъде проверена

Системата за електронно гласуване за ВСС ще бъде проверена

Електронната система, която беше използвана при изборите за нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще бъде проверена. Това става след като смесен състав на съдии от Върховния касационен и Върховния административен съд допусна експертиза с четири въпроса по жалба срещу процедурата подадена от бившия председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов. С нея той поиска именно проверка на системата за дистанционен вот.

С обжалването си Лалов настоя за изготвяне на експертиза с пет въпроса, а пред магистратите днес представи нови над 50 въпрос и искания. Председателят на съдебния състав Дария Проданова подчерта, че предметът на жалбата е само електронното гласуване и в нея не се оспорва вота с бюлетини, нито обществената поръчка за електронната система, нито тестовото гласуване във ВСС, информира „Дневник“. Затова съставът е оставил без уважение всичките му искания с изключение на експертизата, за която съдът е одобрил четири въпроса, на които вещите лица ще трябва да отговорят.

Едно от исканията на бившия председател на СРС беше за допускане на свидетели в процеса. Магистратите са приели искането под условие – ако след изготвяне на експертизата някоя страна я оспорва, то тя може да си доведе свидетели.

Експертизата ще бъде изпълнена от Информационно обслужване“ АД и „Борика – Банксервиз“ АД. Двете дружества бяха сред посочените в жалбата на Лалов, от които могат да бъдат излъчени компетентни вещи лица за извършване на проверка на системата. Експертите трябва да установят дали до нея е извършен нерегламентиран достъп, ако да – в какво се изразява и дали той се отразил на резултата от вота, както и дали е имало теч на информация от системата. ВСС пък ще трябва да осигури достъп до нея.

Следващото заседание по делото ще бъде на 14 септември.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *