Марешки обвинен в изнудване и агресивно раздаване на листовки

Марешки обвинен в изнудване и агресивно раздаване на листовки

Депутатът и лидер на „Воля“ е с мярка за неотклонение „Подписка“

 

 

Обвиниха ме за нелоялни търговски практики, агресивно раздаване на листовки и други, като по този начин да принудя някой да направи нещо, но не можах да прочета много точно. Това заяви депутатът и лидер на „Воля” Веселин Марешки, след като излезе от прокуратурата като обвиняем.

Специализираното звено „Антикорупция“ го обвини в изнудване, предаде БГНЕС. Марешки е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Веселин Марешки даде пример с лоукост компаниите, които можели да водят агресивна политика, докато ако той направи това, вече това било престъпление. Той отрече да е имало свидетелски показания, че е притискал по-малки аптеки да изкупи бизнеса им. Ако имаше такива обвинения, щяха да ми бъдат предявени по-рано, аргументира се той.

Марешки направи обобщение, че това е политическа репресия от страна на прокуратурата към него, но отказа да каже кой е в основата на тази поръчка. Няма как да ми простят, че се противопоставям на поредния грабеж на българската икономика, винаги управляващите разиграват тази концепция, заяви още той.

Вчера обявих, че през септември ще поставя много остро въпроса на управляващата коалиция за това да започне да работи в интерес на българския народ, държава и бизнес. Ако това не се случи, тръгваме на сериозна атака за сваляне на правителството и на предсрочни избори, закани се той.

Според Марешки едно от разследванията срещу него е било прекратено и без никакви допълнителни доказателства отново е извадено от чекмеджето. Това е начин да държиш някой изкъсо и да го шантажираш, а от друга страна да се отклони вниманието от КТБ, от НДК, от санирането, от летището, подчерта той.

ОПГ (организирана престъпна група – бел. ред.) как го разшифровате, попита Марешки и предложи друго тълкувание – това е управляващата коалиция Обединени патриоти и ГЕРБ.

В обвинението срещу Веселин Марешки е записано, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях.

Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки, или да прекратят търговската си дейност.

В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Доказателствата сочат, че в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.

Според доказателствата по делото Веселин Марешки е осъществил състава на престъплението по чл. 213 а, ал.2, т.4 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 26 ал.1 от НК– седем отделни изпълнителни деяния на престъплението изнудване, като в четири от случаите (във Варна, Добрич и Плевен) е действал сам, в два от случаите (в София) заедно с народния представител Пламен Христов, а в един от случаите (във Видин и в София), принудителните действия са били извършени от Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова.

На 23 юни главният прокурор внесе искане за снемане имунитета на народния представител от „Воля“ Веселин Марешки.

Той даде съгласие за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу него. Разследването продължава.

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Марешки обвинен в изнудване и агресивно раздаване на листовки”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *