Първанов похвали Борисов и прокуратурата, разкритикува БСП и призова за строителство на АЕЦ „Белене“

Първанов похвали Борисов и прокуратурата, разкритикува БСП и призова за строителство на АЕЦ „Белене“

„Има външен натиск Македония да стане ускорено член на Европейския съюз и НАТО, но този натиск е за нещо положително. Нека веднъж външният натиск доведе до нещо добро на Балканите. Нашите народи са най-близки на Балканите и това трябва да се използва. Трябва да сложим край на периода, в който деляхме историята между София и Скопие“.

Така  президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов коментира пред БНТ посещението на македонския премиер Зоран Заев. Според Първанови знаците, дадени по време на срещата с българския министър-председател Бойко Борисов като добра новина.

Той определи подписването на договора за добросъседство като нещо мого важно, макар и да обяви, че е скептик по отношение на неговото реално прилагане. Първанов изрично подкрепи подписването на документа и обяви, че критиките на БСП по темата са по-скоро на принципа „да сме опозиция на всичко“.

„На нас ни трябват години, десетилетия работа. На нас ни трябват обществени политически консенсуси, друга медийна среда. Това се създава с много контакти, с много диалог“, смята той.

В коментира по темата за КТБ след разсекретяването в петък и на втората стенограма от разговорите при президента Росен Плевнелиев  Първанов обяви, че „проблемът наистина е много сериозен”. По думите му той е проспан от институциите и „сигурно най-много от БНБ“. Президентът обаче изказа увереност в работата на прокуратурата “Важното е прокуратурата да си свърши работата”, добави той и каза, че прочетеното в стенограмата не го е изненадало с нищо, „малка седянка е този консултативен съвет“.

Първанов похвали кабинета Борисов 3, конкретно премиера и енергийния  министър Теменужка Петкова за работата им по енергийните проекти – подписването на пътна карта с „Газпром“ за транзит на газ чрез „Турски поток“ и опитите да се възстанови проекта „Белене“.

„Ние трябва да се върнем в мача с „Турски поток“, да помислим за „Белене“ и изграждането му. Въобще трябва да се работи, за да се навакса малка част от това, което изпуснахме”, каза Първанов.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *