След бунтовете срещу Г-20: 290 задържани, 213 ранени

След бунтовете срещу Г-20: 290 задържани, 213 ранени

Хамбург след приключилия форум приличал на пейзажа след война

 

 

290 станаха задържаните в трите дни на размирици в Хамбург по време на срещата на върха Г-20. Ранени са 213 представители на полицията. Няма информация колко протестиращи са пострадали, съобщава Франс прес, цитирана от Би Ти Ви. Сблъсъците продължиха и след края на срещата вчера, като през нощта имаше сблъсъци между демонстранти и полицаи.

Протестиращите се събраха в квартала Шанцен, смятан за местен бастион на радиалната левица. Въоръжени с бутилки, те атакуваха и палиха автомобили. Полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Кулминационната точка на бунтовете бе събота, когато полицията поиска подкрепления за гарантирането на реда при провеждането на форума.

„Броят на полицаите бе увеличен в борбата срещу партизанските действия на лявата автономистка сцена“, потвърди говорител на властите в Хамбург. Бяха изпратени около 4000 служители на федералната полиция.

Протестите и демонстрациите продължиха седмица преди срещата на Г-20 и ескалираха в петък и събота. В навечерието на форума бе проведена и най-мащабната демонстрация – „Добре дошли в ада“. Протестът ескалира буквално за минути – бяха издигнати барикади, а участниците хвърляха бутилки по полицейските служители с „коктейл Молотов“. В резултат правоохранителните органи използваха водна струя срещу демонстрантите. Автомобили на полицията бяха в пламъци, след като демонстранти са хвърлили по тях самоделни запалителни бомби, уточни говорител на правоохранителните органи.

Нападната бе сградата на едно от полицейските управления в Хамбург. Германският канцлер Ангела Меркел определи като „неприемливи“ насилствените антикапиталистически протести, залели Хамбург, където днес продължава срещата на Г-20, предава AFP. Меркел отбеляза, че тя може да разбере мирните демонстрации, но тези, при които „животът на гражданите и на протестиращите е изложен на риск, са неприемливи“.

Съобщава се за разбити и ограбени магазини, банкови офиси, бити са дори граждани, опитали се да участват в гасенето на пожарите, предизвикани от запалителните бомби на демонстрантите.

 

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *