САЩ за Балканите: Русия е опасна за региона

САЩ за Балканите: Русия е опасна за региона

Москва се опитва да блокира балкански държави по пътя им на присъединяване към ЕС и НАТО

 

 

„Ние сме тук, за да даваме подкрепа, да окуражаваме, ако е необходимо да даваме съвети, но и в същото време да призоваваме за отговорност от страна на нашите партньори. Когато ние или партньорите ни поемат някакъв ангажимент, смятаме, че и двете страни трябва да държат на думата си, да изпълняват това, за което са се ангажирали. Един от най-важните фактори на Балканите е сътрудничеството между САЩ и ЕС. Когата САЩ и ЕС са действали заедно и са работили в една посока, обикновено е имало успех.“

Това каза заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси Хойт Брайън Ий пред местен седмичник, предаде БГНЕС от Белград.

„Ключовият фактор за напредъка е проявата на воля от страна на политическите лидери – да направят необходимото и да приемат съветите на международната общност. Ние се опитваме заедно с партньорите ни да постигнем общите ни цели. Няма съмнение, че не може да сме съгласни сто процента с нито една страна. Но това, което показахме на Балканите, е желанието ни всички държави първо да бъдат стабилни, второ, да се развиват и трето, да бъдат сигурни. Всички тези три цели са взаимносвързани и ако постигнем съгласие относно необходимостта от нужните крачки, много бързо ще постигнем напредък“, каза още той и подчертава:

„Видяхме например какво се случи в Черна гора, където политическото ръководство начело с тогавашния премиер Мило Джуканович, а след това и министър-председателят Маркович взе стратегическо решение за присъединяване към НАТО и ЕС. Въпреки факта, че гражданите не бяха напълно единни, видяхме, че ако правителството е последователно при провеждането на реформите, да приложи европейските стандарти и тези на НАТО, може да се направят много неща. Заради сътрудничеството си със САЩ и ЕС Черна гора бе в състояние за много кратко време да се присъедини към Северноатлантическия пакт.“

Хойт Брайън Ий подчерта, че страните от региона трябва да изграждат правови държави, да се борят срещу престъпността, корупцията, наркотрафика и всякакъв опит за нарушаване на конституцията.

„Гражданите носят отговорност за избора на лидерите си. Ние не избираме хората, които ще бъдат начело на държавата или правителството. Но даваме много ясен сигнал на лидерите какви са нашите очаквания. Ние няма да си сътрудничим с правителства и режими, които нарушават правовата държава. Това не означава, че всички режими и лидери са чисти и прозрачни, или пък че не са корумпирани – всички правителства, включително и моето имат проблеми с корупцията, но много е важно партньорите ни да работят с нас“, казва още американският дипломат и пояснява:

„В продължение на две години и половина Република Македония се бореше с политическите скандали, свързани с корупцията, които бяха разкрити от подслушваните телефонни разговори. Това създаде проблем, заради който правителството бе принудено да се оттегли. Благодарение на намесата, т.е. подкрепата на ЕС и САЩ, успяхме да помогнем на политическите партии, които бяха на много различни позиции да постигнат споразумение и да излязат от кризата.“

Според Хойт Брайън Ий „Сърбия има интерес да ускори нормализацията на отношенията с Косово и това да не се превръща в препятствие по пътя й към ЕС или за икономическото й развитие“.

„Повечето държави от региона имат икономически ръст от 3-4 на сто годишно. Но с този ръст, дори и със 6 %, страните от региона няма да достигнат ЕС през следващите 30 години. Те трябва да използват всички начини за ускоряване на икономическото си развитие и много често политиката пречи на това развитие. Ако има несигурност около границите или в отношенията със съседите, с които сте били до неотдавна във война, инвеститорите ще избягват да влагат парите си. Интересът на инвеститорите драстично ще се увеличи, когато условията за това бъдат подобрени, което включва и отношенията с Косово“, смята Хойт Брайън Ий.

„Нашата цел е страните от Балканите да постигнат целите си без чужда намеса. Повечето от тях искат членство в ЕС, за някои целта е присъединяване и към НАТО, но за всички целта е една – икономическо развитие, което ще задържи младите хора. Миналата година например от Босна и Херцеговина са заминали 80 000 души, предимно млади хора… Нашият проблем с Русия е във факта, че Русия се опитва да блокира отделните държави. Бяхме свидетели на крайни събития в Украйна, но и в същото време на доста перфидни и зловещи, какъвто бе случаят в Черна гора за сваляне на кабинета. Това са очевидни факти, за които всички са наясно, но има и други факти, които не са толкова публични, но са ни известни. Поради това сме длъжни да следим внимателно всичко, което се случва. Ясно е, че Русия според нашите виждания не работи за интересите на страните от региона. Ние споделяме тази информация“, подчертава Хойт Брайън Ий.

Американският дипломат изразява учудване от факта, че Русия иска да получи дипломатически статут за работещите в хуманитарния център в Ниш.

„Не ми е известно някъде по света хуманитарните работници да се нуждаят от дипломатически статут… Поради всичко това смятаме, че Русия има съвсем други намерения за този център“, казва в заключение заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси.

Кореспондентът на БГНЕС от Белград припомня, че Хойт Брайън Ий в момента се смята за ключовата фигура на американската политика за Балканите. Той участва в подготовката на Дейтънското мирно споразумение още от 1993 година. През 1999 работи в кабинета на Хавиер Солана. В средата на миналото десетилетие е в Подгорица, когато Черна гора се разделя със Сърбия. Хойт Брайън Ий е в Солун в разгара на финансовата криза в Гърция и в Загреб, когато Хърватия се готви за членството си в ЕС. Благодарение на преговорите с косовския президент Хашим Тачи през месец март бе спрян проектът за създаване на армия в Косово. След визитата му в началото на месец май Никола Груевски се оттегли от управлението, а президентът Иванов връчи на Зоран Заев мандат за съставяне на правителство.

 

Един от най-важните фактори на Балканите е сътрудничеството между САЩ и ЕС, каза дипломатът, който се смята за ключова фигура в американската политика за Балканите    Снимка: БГНЕС

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *