Плевнелиев: Шефът на БНБ вместо да следи играта, пее по барове

Плевнелиев: Шефът на БНБ вместо да следи играта, пее по барове

Според бившия президент началникът на регулатора Иван Искров носи най-голяма вина за фалита на КТБ

 

 

„От тук нататък всеки политик ще ходи в президентската институция с друга подготовка и по друг начин. Вече дори няма и да питат, a ще знаят, че всяка стенограма във всеки един момент може да бъде разсекретена, което означава, че не бива да очакваме оттук-нататък честен дебат в тази институция, което е жалко“, каза бившият президент Росен Плевнелиев по повод разсекретената вчера от Румен Радев стенограма от срещата в президентството на 14 юли 2014 г. по казуса КТБ по Дарик радио.

По думите на Плевнелиев през юли 2014 г. държавата е била в „изключително опасно положение“, в което е могло да се срине цялата икономика. За това и е свикал политическите консултации в президентството.

„Специалното в тези две консултации беше, че хората бяха по улиците, теглиха парите от банковите си сметки в не една банка, изтеглиха се над 800 милиона за един ден. Това беше изключително опасно положение, в което можеше да сринем цялата си икономика и цялата си държава и да се върнем 20 години назад, за това беше толкова важно да се внимава какво ще се каже и какво няма да се каже“, заяви Плевнелиев.

Той обясни, че консултациите са били с цел да се успокои народа, който е бил в паника. Според него ситуацията е сринала значението на думата на шефа на БНБ Иван Искров и в този момент политиците е трябвало да намерят решение въпреки провала на БНБ. По думите му, БНБ не е предприела необходимите действия за спасяване на КТБ.

„БНБ след това в последствие месеци наред не предприе необходимите действия. Ние очаквахме да отворят банката след 2-3 седмици и търсихме готовност как да се финансира по един справедлив начин възстановяване парите на хората, по закон до 100 хиляди евро, същевременно агонията на тази банка беше продължена и това няма нищо общо нито с решение на политическите лидери, нито с решение на тези консултации. Това е решение, което суверенът, в този случай БНБ, носи“, заяви Плевнелиев.

Плевнелиев каза още, че държавата ни „трябва да си оправи регулаторите, които да бъдат независими и които да могат да гарантират правила за всички“, а не „шефът на регулатора да пее по баровете“.

Той заяви, че именно БНБ носи отговорността за всичко, случило се с банката на Цветан Василев.

Снимка: Дарик радио

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *