Бунтове и партизански действия в Хамбург срещу форума Г-20

Бунтове и партизански действия в Хамбург срещу форума Г-20

Германският канцлер Ангела Меркел определи като „неприемливи“ насилствените антикапиталистически протести

 

 

След седмица на ожесточени протести, кулминационната точка на които е в последните 24 часа, полицията в северния германски град Хамбург поиска подкрепления за гарантирането на реда при провеждането на срещата на Г-20, съобщава Focus.

„Броят на полицаите бе увеличен след бунтовете и борбата срещу партизанските действия на лявата автономистка сцена“, потвърди пред изданието, говорител на властите в Хамбург. Предполага се, че ще бъдат изпратени около 3,9 хил. служители на федералната полиция.

След седмица на протести и демонстрации, в които не липсваха сблъсъци с полицията, е няколко часа на относително спокойствие в сутрешните часове на петък, ситуацията отново е ескалирала, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

В навечерието на форума бе проведена и най-мащабната демонстрация – „Добре дошли в ада“. Протестът ескалира за отрицателно време – бяха издигнати барикади, а участниците хвърляха бутилки по полицейските служители с „коктейл Молотов“. В резултат правоохранителните органи използваха водна струя срещу демонстрантите. Автомобили на полицията са в пламъци, след като демонстранти са хвърлили по тях самоделни запалителни бомби, уточни говорител на правоохранителните органи.

Нападната е сградата на едно от полицейските управления в Хамбург. В различни части на града още от ранните часове започнаха протести на опонентите на политиката на държавите от Г-20. Властите съобщиха за най-малко 76 ранени полицейски служители и „многобройни“ пострадали от страна на протестиращите.

0000000-г-20

Германският канцлер Ангела Меркел определи като „неприемливи“ насилствените антикапиталистически протести, залели Хамбург, където продължава срещата на Г-20, предава AFP. Меркел отбеляза, че тя може да разбере мирните демонстрации, но тези, при които „животът на гражданите и на протестиращите е изложен на риск, са неприемливи“.

Германски полицай е изстрелял предупредителен изстрел в Хамбург в петък вечер, след като е бил атакувани от демонстранти, протестиращи срещу срещата на високо равнище.

„Полицейският служител бе атакуван от няколко души и е произвел предупредителен изстрел“, пише в официално съобщение на германската полиция, поместено на профила ѝ в социалната мрежа „Туитър“ по време на втория ден протести във втория по големина град в Германия. Полицаят след това е избягал в магазин и се е спасил.

Съобщава се за разбити и ограбени магазини, бити са дори граждани, опитали се да участват в гасенето на пожарите, предизвикани от запалителните бомби на демонстрантите.

 

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *